Acasă Info Local PÂNĂ LA 15 AUGUST, VOM ȘTI PROPUNERILE PNL ILFOV PENTRU VIITORUL PARLAMENT

PÂNĂ LA 15 AUGUST, VOM ȘTI PROPUNERILE PNL ILFOV PENTRU VIITORUL PARLAMENT

DISTRIBUIȚI

PNL Ilfov PetracheAlegerile parlamentare se apropie cu pași repezi, iar revenirea la sistemul de vot pe liste  cere adaptări din partea partidelor care vor intra în jocul electoral. Liberalii și-au schițat deja principiile care vor sta la baza întocmirii acestei liste cu candidați. Bătaia mare va  fi pe locurile elibigile, iar surse din conducerea PNL ne asigură că vor fi destule surprize în oferta  cu care  vor veni la  alegerile de la finele  anului, în special  din zona societății civile și, mai ales, se speră, din zona actualului guvern. Doar că centrul de comandă din Modrogan are o viziune, iar liderii din teritoriu alta, scrie stiripesurse.ro.

Noua legislaţie prevede revenirea la scrutinul pe listă, folosit ultima dată la alegerile din 2004. Noua legislaţie electorală prevede o normă de reprezentare pentru deputaţi de 73.000 de locuitori şi de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scădere a numărului de parlamentari. Astfel, vor fi aleşi 308 deputaţi, plus 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori.

Legislativul va număra 466 de deputaţi şi senatori, faţă de 588, câţi au fost aleşi în 2012. Iar asta provoacă deja cutremure la nivelul partidelor mari. La PNL, filialele județene  au primit ca termen final data de 15 august până când  trebuie să înainteze conducerii centrale listele cu propunerile de candidați pe locurile eligibile, dar și pe cele  considerate de umplutură. Până la 1 septembrie Biroul Politic Naţional ar trebui să le valideze, astfel încât începând cu acea dată să înceapă  pregătirile propriu-zise de campanie.

Numai că interesele celor două părți sunt generatoare de noi tensiuni. Potrivit unor  surse din conducerea PNL,  a fost deja elaborată o schiță  despre modul în care ar trebui să arate viitoare listă de candidați: locuri eligibile împărțite paritar între reprezentanții vechiului PNL și cei ai  fostului PDL, plus o cotă semnficativă de locuri elibigile acordate așa numiților reprezentantanți  ai societății civile și chiar  din rândurile actualilor miniștri tehnocrați care fac o figură frumosă și al căror capital de imagine  ar  putea ridica lista partidului, în special la nivelul Bucureștiului, acolo unde se caută soluții care să facă uitată umilința înregistrată la  alegerile locale. Conform surselor citate, înafară de  avocatul Gheorghe Piperea, la București s-ar face loc actulului vicepremier Costin Borc și ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, dacă aceștia vor fi convinși în această toamnă să candideze pe listele PNL.

Pentru liderii de filiale și actualii parlamentari, aceste vești le complică planurile.  În funcție  de rezultatul obținut la locale, pentru unii, cei care au pierdut la locale sau care în județ văd cum cealaltă tabără a luat partea leului, ideea  parității constituie o binecuvântare. Pentru cei  cu rezultate și pretenții la cât mai multe locuri eligibile, dimpotrivă. ”Dacă unii au avut șefia consiliului județean sau primăria reședință de județ, înseamnă că au pierdut alegerile. Cum să-i recompensăm cu locuri împărțite paritar? Totul trebuie să țină cont de performanțe”,  a declarat un vicepreședinte liberal sub imperiul anonimatului.

Dacă s-ar merge numai pe ideea recentelor performanțe electorale obținute la locale, atunci însă foștii democrat-liberalii ar fi cei mai avantajați. ”În prezent, raportul în Parlament, la nivelul ambelor camere, este de doi la unu în favoarea noastră”, atrage atenția un parlamentar din aripa vechilor liberali.

De altfel,  parlamentarii actuali au propriile motive de nemulțumire. La finele lunii martie a acestui an, ei au încercat să preseze conducerea de partid să le acorde  drept de preemțiune pentru locurile  eligibile în  cazul în care  vor dori un nou mandat de senator sau deputat. Co-președintele Alina Gorghiu a refuzat  să dea curs acestor pretenții. Drept urmare, BPN-ul partidului a doptat o rezoluție prin care a stabilit criteriile pe baza cărora se vor stabili candidaţii la alegerile parlamentare,  care au nuanțat condițiile de calificare pe  viitoarele locuri eligibile.

Printre ele se numără competența profesională, îndeplinirea  tuturor criteriilor de integritate stabilite, inclusiv cele de  natură penală,  implicarea  în campania pentru alegerile  locale care au avut loc în acest an, plus evaluarea întregii activităţi parlamentare desfăşurată în actuala legislatură.

Cum este clar că nu vor mai avea loc toţi cei care sunt acum în parlament şi mai sunt mulţi alţii care îşi doresc să ajungă acolo, actualii parlamentari liberali speră încă că vor fenta toate aceste criterii și condiții. Una dintre metodele preferate  constă în tactica rocadei:  ai  fost în actuala legislatură deputat, candidezi pentru un  mandat de senator și invers. De exemplu, la Sibiu, președintele organizației, Raluca Turcan, va opta pentru Senat, în timp ce Mircea Cazan și Nicolae Neagu vor candida pentru Camera Deputaților

1 COMENTARIU

  1. Cand va avea Romania cu adevarat un partid pentru problemele grave de astazi? PSD, PNL si clonele sunt construite pe osatura vechiului sistem comunist.

    PNL

    Atat timp cat la PNL mai exista la nivel de varf, Marian Petrache, Vasile Blaga si cei din anturajul acestora, in Romania nu putem vorbi de oameni morali, oameni integrii, oameni capabili, politicieni cu cunoastinte pertinente pentru o doctrina liberala reala. DNA -ul, inca nu a curatat complect la varf PNL -ul.

    PSD

    PSD-ul daca nu va scapa de Liviu Dragnea, de gruparea din nordul Bucurestiului reprezentata de Gabriela Firea, de sotul acesteia, de Florentin Pandele si de nasul Gigi Becali, cu structurile aferente, acest partid este un partid sterp. Partidul nu poate produce conducatori adevarati.

    PMP

    Partidul lui Basescu va capota dupa aceste alegerti odata cu inculparea lui Basescu. Basescu a adunat sub aripa sa ramasitele coruptiei neincriminate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here