Acasă Economie Pandemia și economia

Pandemia și economia

DISTRIBUIȚI

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență cu prim-ministrul, Ludovic Orban, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

După consultări preşedintele a a susținut  o declarație de presă:

„Pe scurt, două teme astăzi – pandemia și economia. Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și, începând de luni, începând din această săptămână, este în vigoare un nou set de măsuri.

Câteva observații legate de starea de alertă, vă amintiți că la mijlocul lui octombrie Guvernul prelungise starea de alertă și instituise un set de măsuri. Iată că avem un impact al acelui set de măsuri, repet, măsurile din octombrie. Avem, cam de două săptămâni și ceva încoace, o plafonare vizibilă la numărul de infectări noi. Asta este o veste bună și ne arată că măsurile au efect.

Pe de altă parte, vedem foarte clar că trebuie să avem răbdare și trebuie să respectăm aceste măsuri. Acest efect de plafonare a apărut în urma setului din octombrie, nu în urma setului de acum, de luni.

Trebuie însă să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 este mult prea sus. Avem un număr prea mare de cazuri grave la Terapie Intensivă și avem un număr mult prea mare de decese, și atunci a fost nevoie de un nou set de măsuri, setul care a intrat în vigoare de luni.

Iarăși, vă cer respectarea măsurilor și răbdare! Va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când noul set de măsuri va produce efectele dorite – efectele dorite: îngrădirea pandemiei, scăderea sau cel puțin limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave și, evident, sperăm într-o reducere a mortalității. Aceste lucruri sunt extrem, extrem de importante.

Vă solicit tuturor: respectați noul set de măsuri! Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave din spitale.

Acum, referitor la situația economică – avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor anteriori, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine. Avem, față de trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate în plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică.

Pentru a veni cu noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Acești bani îi vom primi din fonduri europene.

Astăzi am avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență. Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest plan.

Suntem cu proiectul foarte aproape de finalizare, este o măsură foarte largă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizare, dar și redresate.

Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea îngloba toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență.

Este o veste foarte bună și sunt convins că vom reuși, cu aceste fonduri, să readucem economia la un nivel pe care ni-l dorim cu toții și să avem, evident, o creștere economică și în 2021, și în anii care urmează, care ne va permite nu doar să ieșim din criză, ci să avem o creștere reală, care, în definitiv, se va simți în buzunarul fiecăruia”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here