Acasă Social Panica dăunează grav sănătății!

Panica dăunează grav sănătății!

DISTRIBUIȚI
Scientist with hand raised in hazmat protective suit, stop concept.

Medicul Vlad Mixich, expert independent în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă, atenționează că ”România este astăzi mai expusă infecției cu #coronavirus decât în urmă cu 48 de ore”. Motivul este înmulțirea numărului de cazuri din Italia, țară către și dinspre care circulă foarte mulți români. Riscul apariției în România a unor focare de infecție cu coronavirus similare celor din Italia este astăzi moderat către crescut.

”Repet o informație foarte importantă: severitatea bolii este redusă la cei până în 50 de ani, apoi începe să crească, infecția fiind cea mai periculoasă pentru vârstnici și persoanele care au deja alte boli (diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice etc).

Ce putem face deocamdată: ne spălăm des pe mâini, evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele, stăm acasă la primele semne care seamănă cu o răceală/viroză.

Deja majoritatea experților în sănătate publică admit că răspândirea acestui nou coronavirus nu va putea fi oprită la o singură regiune geografică. A spus-o, ceva mai voalat, chiar directorul Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentele din ultimele 48 de ore – creșterea numărului de cazuri în Coreea de Sud, Iran și Italia – sunt un semnal că eforturile autorităților trebuie să se focalizeze nu atât pe stoparea răspândirii (care se pare că nu mai este posibilă), ci pe reducerea impactului negativ al epidemiei de coronavirus.

Autoritățile române trebuie, de urgență, să înceapă o campanie masivă de informare a populației cu privire la comportamentele prin care putem reduce impactul unei posibile epidemii de coronavirus în România. Treimea sfântă despre care am scris mai sus:

  1. Spălăm des mâinile!
  2. Stăm acasă la primele semne similare răcelii/virozei: febră, tuse, dureri musculare, oboseală, respirație dificilă!
  3. Evităm să ne atingem fața cu mâinile fără să fim spălați pe ele!

Această campanie trebuie declanșată acum! Acum, când conștientizarea subiectului este suficient de mare dar nu a apărut panica pentru că încă nu avem cazuri, această campanie va atinge un maxim de eficiență. Atunci când panica va izbucni, va fi prea târziu pentru informare. Atât eu, cât și medicii și specialiști activi pe rețelele sociale, avem resurse limitate în diseminarea acestor informații foarte utile.

Ministerul Sănătății este cel care trebuie să se miște rapid în această direcție. Companiile au la rându-le datoria să disemineze către angajații lor informații similare celor prezentate mai sus.

Deocamdată singurele informații autorizate cu privire la coronavirus sunt prezente într-un format (care poate fi muuult îmbunătățit) pe o pagină a Institutului Națonal de Sănătate Publică.

Alte informații: măștile de față trebuie obligatoriu folosite de cei cu simptome sau care au intrat în contact cu bolnavi. Ele nu sunt prea eficiente în a ne proteja dacă sunt purtate de cei sănătoși. Este foarte puțin probabilă răspândirea virusului prin intermediul pachetelor primite din China.

La ce să ne așteptăm în cazul apariției transmiterii virusului pe teritoriul României: închiderea școlilor/universităților din regiunile respective, anularea majorității evenimentelor publice și chiar suspendarea obligației de a merge la locul de muncă. Persoanele a căror viață/sănătate depinde de administrarea zilnică a unor medicamente sunt sfătuite, în astfel de cazuri, să se asigure că au rezerve pentru câteva săptămâni.

FOARTE IMPORTANT: Aveți încredere în medicul vostru și în ce comunică autoritățile de sănătate publică. Nu tot ce veți citi/vedea pe internet este informație reală. Panica dăunează grav sănătății!

Deocamdată, riscul infecției cu coronavirus pentru europeni rămâne scăzut către moderat, dar este foarte posibil ca Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor să modifice această evaluare în următoarele 24 de ore.

#Covid19 -> toate informațiile de mai sus provin de la instituții medicale/de sănătate publică oficiale”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here