Acasă Economie Parlamentul a adoptat rectificarea bugetului pe 2020 și rectificarea bugetului asigurărilor sociale...

Parlamentul a adoptat rectificarea bugetului pe 2020 și rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat

DISTRIBUIȚI
Stacks of coins with the word BUDGET isolated on white background

S-au trimis către consiliile judeţene sume suplimentare în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ

Plenul reunit al Parlamentul a adoptat, joi, ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, aprobând mai multe amendamente, între care suplimentarea cu 850 milioane de lei a sumelor destinate consiliilor judeţene pentru acoperirea cheltuielilor sociale. De, asemenea, Parlamentul a adoptat, în forma prezentată de Guvern, proiectul privind aprobarea OUG nr.51/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

Reprezentantul Executivului a precizat că această rectificare a bugetului este făcută în condiţii derogatorii, având în vedere situaţia creată de pandemie, menţionând că, în urma reevaluării bugetului de stat, s-au constatat diminuări ale veniturilor.

”Bugetul de stat pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 9.844,8 milioane lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 17.396,8 milioane lei creditele de angajament şi cu suma de 16.933,9 milioane lei creditele bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 26.778,7 milioane lei”, prevede textul adoptat, anunță Agerpres.

Parlamentarii au adoptat un amendament de suplimentare cu 850 milioane de lei a sumelor care vor fi trimise către consiliile judeţene.

Preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Sorin Lazăr (PSD), a precizat că în comisii s-a stabilit suplimentarea sumei propuse de Guvern, urmând ca 850 de milioane lei să fie distribuite către consiliile judeţene, cu respectarea principiul numărului de locuitori.

”Adică, s-au trimis către consiliile judeţene sume suplimentare în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ. Către Bucureşti vor fi trimise 80 milioane lei, urmând ca la Primăria Generală, pe reechilibrare, să ajungă 40 milioane lei, iar la sectoare, în mod egal, o sumă de 6,66 milioane lei”, a precizat acesta, menţionând că recorelările în buget vor fi făcute împreună cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe.

Un alt amendament adoptat prevede că vor putea creşte salariile în companiile de stat, indiferent de rezultatele acestora.

”La determinarea sumelor cu care pot fi majorate cheltuielile de natură salarială pentru anul 2020, operatorii economici care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014cu modificările şi completările ulterioare, nu sunt condiţionaţi de îmbunătăţirea/menţinerea rezultatului brut realizat în anul 2019, prevăzută la art.48 alin. (1), lit. a)-d) din Legea bugetului de stat nr.5/2020, cu modificările ulterioare”, prevede amendamentul.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a anunţat că PNL susţine modificările făcute.

Liderul deputaţilor UDMR, Benedek Zacharie, a precizat că Uniunea este împotriva acestei rectificări bugetare.

La bugetul asigurărilor sociale de stat se propune, în principal, diminuarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu 6,042.376 miliarde lei şi majorarea cu aceeaşi sumă a subvenţiei acordate de la bugetul de stat.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj prevede majorarea veniturilor sistemului asigurărilor pentru şomaj cu suma de 1,346.270 miliarde lei, precum şi diminuarea veniturilor curente cu 114,941 milioane lei.

Proiectul mai propune modificarea cheltuielilor sistemului asigurărilor pentru şomaj în sensul majorării cu 4 miliarde de lei la titlul ”Asistenţă socială” pentru plata indemnizaţiei pentru şomaj şi a celei care se acordă în conformitate cu prevederile din OUG 30/2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here