Acasă Politic Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic...

Participarea ministrului Afacerilor Externe Luminița Odobescu la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE)

DISTRIBUIȚI

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, participă luni, 11 decembrie 2023, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniștrii de externe din statele membre UE și omologii din statele partenere – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina.

Reuniunea va oferi oportunitatea unui schimb de opinii pe tema adaptării PaE, pentru valorificarea potențialului acestui format, relevant pentru consolidarea rezilienței statelor din Vecinătatea Estică a UE.

Dezbaterile au loc în contextul recomandării Comisiei Europene de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Rep. Moldova și Ucraina, respectiv de acordare a statutului de stat candidat pentru Georgia.

Tot astăzi, ministrul Odobescu participă la reuniunea CAE (Consiliul Afaceri Externe), unde va discuta cu omologii săi din statele membre UE despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, situația din Israel și din Fâșia Gaza, respectiv regiunea Sahel.

În marja reuniunii CAE, vor avea loc un mic-dejun informal cu ministrul armean de externe, Ararat Mirzoyan, precum și o reuniune informală cu reprezentanta opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia.

Cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniștrii vor avea un schimb de opinii cu omologul ucrainean, Dmytro Kuleba, care va informa asupra evoluțiilor recente din teren. Totodată, miniștrii europeni de externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina.

Referitor la situația din Israel și din Fâșia Gaza, oficialii europeni vor aborda ultimele evoluții de securitate și vor avea un schimb de opinii privind posibile măsuri ale UE în actualul context, vizând evitarea escaladării conflictului.

În ceea ce privește regiunea Sahel, schimbul de opinii va avea loc în continuarea discuției de la Consiliul European din octombrie 2023 și se va urmări identificarea modalităților de adaptare a acțiunii și instrumentelor UE la evoluțiile din regiune, inclusiv în ceea ce privește angajamentele pe linie de Politică Externă și de Securitate Comună (PSAC).

 

2 COMENTARII

  1. […] Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, participă luni, 11 decembrie 2023, la Bruxelles, la reuniunea ministerială a Parteneriatului Estic (PaE), alături de miniștrii de externe din statele membre UE și omologii din statele partenere – Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina. Reuniunea va oferi oportunitatea unui schimb de opinii pe tema adaptării PaE, pentru valorificarea […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here