Acasă Social Paza bună

Paza bună

DISTRIBUIȚI

Victor Costache, ministrul Sănătății a solicitat specialiștilor în sănătate publică un Plan de acțiune, suplimentar, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum și pregtăirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

În acest context, un grup de specialiști în sănătate publică, boli infecțioase și microbiologie se va întâlni astăzi, sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de Stat, pentru a propune ministrului Sănătății măsurile care se impun, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiștii se așteaptă la o circulație mai intensă a virusurilor gripale.

Până la 12 ianuarie.2020 au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la  risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu  începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs,  pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.

Au fost luate și primele măsuri în ceea ce privește noul coronavirus. INSP a trimis direcțiilor de sănătate publică definiția de caz pentru a putea fi informate unitățile sanitare de la nivel național. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenționări de călătorie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here