Sorin Grindeanu, premierul caruia PSD i-a retras sustinerea politica, le-a cerut miercuri seara ”responsabilitate” ministrilor demisionari. ”Vreau sa-i indemn la responsabilitate pe cei care sunt ministri: demisiile intra in vigoare cand sunt trimise de premier catre Presedintie si Presedintia ia act de ele”.
Surse politice au declarat pentru HotNews.ro ca premierul ia in calcul o anumita dozare a eventualelor demisii ale ministrilor, astfel incat sa scape rapid de fidelii lui Liviu Dragnea, iar pe cei care ar vrea sa il urmeze totusi sa ii determine sa ramana in Guvern.
Intrebat daca poate confirma ceea ce spusese mai devreme Dragnea intr-o conferinta de presa, si anume ca toti ministrii PSD au demisionat – cu exceptia ministrului Comunicatiilor, Sorin Grindeanu a dat un raspuns elaborat: ”Maine (n.r. – azi) o sa va dau detalii. Vreau sa lucram procedural, trebuie sa-mi parvina demisiile. Vreau sa-i indemn la responsabilitate pe cei care sunt ministri: demisiile intra in vigoare cand sunt trimise de premier catre Presedintie si Presedintia ia act de ele. Asta e legea la Guvernul Romaniei”.
Cu alte cuvinte, Grindeanu a aratat ca ministrii PSD, chiar si demisionari, raman in functie si sunt responsabili de actele si indatoririle lor nu pana in momentul in care vrea Liviu Dragnea, ci pana in momentul in care presedintele Iohannis ia act de demisie. Ce inseamna acest lucru? Ca premierul Sorin Grindeanu are un spatiu de manevra in ceea ce priveste ministrii.
In primul rand, Grindeanu nu se va trezi singur azi in guvern. Ministrii, fie ei si demisionari, sunt inca in functie si trebuie sa vina la Guvern. Grindeanu nu va fi un personaj izolat in sediul Guvernului, nu va transmite o imagine dezolanta celor pe care vrea sa-i atraga alaturi de el.
In al doilea rand, prezenta lor in Guvern timp de cateva zile inseamna ca vor avea discutii cu premierul, care, mai mult ca sigur, va incerca sa-i determine sa ramana in functii pe cei cu care a lucrat bine (Viorel Stefan, Mihai Tudose, poate Ionut Vulpescu si altii). Stim sigur ca doi ministri nu au demisionat: Tudorel Toader (exact cel de care voia Dragnea sa scape cu disperare, pentru ca nu l-a ajutat sa schimbe legislatia astfel incat sa scape de dosarul penal) si Augustin Jianu (ministrul Comunicatiilor, fost colaborator al lui Grindeanu de cand el ocupa acest portofoliu). Daca mai determina cativa ministri sa ramana pe posturi, sarcina lui Grindeanu de a intregi ulterior echipa va fi mai simpla.
In al treilea rand, va putea scapa rapid, prin ”prioritizarea” trimiterii demisiilor catre Cotroceni, de ministrii loiali lui Dragnea: Lia Olguta Vasilescu, Carmen Dan si, mai ales, Sevil Shhaideh. Shhaideh e ministru – cheie: gestioneaza un buget urias la Ministerul Dezvoltarii, PNDL, prin care primarii si sefii de CJ-uri pot fi atrasi.
Or, cu un nou ministru al Dezvoltarii pus rapid in locul lui Shhaideh, Grindeanu poate trece la planul serios: atragerea liderilor de organizatii locale din PSD. Din acel moment, Grindeanu va exercita din nou atractie in comparatie cu Dragnea: va avea pe mana bugetul PNDL, va putea imparti finantari si proiecte. Dragnea nu le poate oferi acestora decat perspectiva unei crize politice prelungite, o posibila confruntare cu Iohannis privind culoarea viitorului premier si, deloc de neglijat, o atitudine dictatoriala, care i-a atras multe antipatii in partid.
In plus, sa nu uitam ca aproape jumatate dintre organizatiile PSD sunt furioase pe Dragnea pentru modul in care a impartit functiile in Guvern si marile proiecte: in organizatiile din Moldova si Ardeal mocneste nemultumirea fata de confiscarea puterii si banilor de Dragnea si acolitii sai din sud: Badalau de la Giurgiu, Paul Stanescu de la Olt, Marcel Ciolacu de la Buzau, plus organizatiile din Dolj, Constanta si, evident, Teleorman.
Pe Grindeanu il ajuta si calendarul lui Iohannis. Duminica, Iohannis va pleca spre Berlin pentru vizita oficiala de 3 zile in Germania, unde se va intalni cu Angela Merkel. Apoi pleaca direct la Bruxelles pentru Consiliul European de vara. Asadar, toata saptamana viitoare Iohannis lipseste din tara, ceea ce va ingreuna procedura privind demisiile ministrilor. Asadar, in urmatoarele doua zile, Grindeanu poate trimite rapid la Administratia Prezidentiala demisiile pe care si le doreste, urmand ca pe restul sa le amane pana la momentul pe care il considera oportun: fie pana ii convinge sa ramana pe ministrii cu care a lucrat bine, fie le gaseste inlocuitori.
Ce risca ministrii PSD care vor sa ramana in guvern? Liviu Dragnea a anuntat ca acestia vor fi exclusi din PSD. Dar, potrivit surselor citate, e posibil ca unii dintre ministrii PSD sau lideri locali cu potential sa prefere sa ramana alaturi de Grindeanu decat alaturi de Dragnea, a carui cariera politica depinde de verdictul in dosarul de coruptie care inainteaza rapid in instanta.
Ramane de vazut care va fi raspunsul coalitiei PSD-ALDE la acest plan al premierului Grindeanu.
În ce condiții pleacă Grindeanu
Premierul Sorin Grindeanu a reactionat asearaă, târziu, de la sediul Guvernului, dupa declaratiile lui Liviu Dragnea și a precizat că nu va demisiona. A precizat însă că va renunta la functie doar cand presedintele Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un alt prim-ministru tot de la PSD.
In plus, a sustinut ca, in cadrul sedintei Comitetului National al PSD i s-a propus sefia unor institutii ale statului ca sa renunte la functia pe care o are acum.
Grindeanu a mai declarat ca i-a sugerat lui Liviu Dragnea sa isi asume impreuna ”presupusul” esec al Executivului si sa-si dea impreuna demisia.
Pe de alta parte, a sustinut ca nu pleaca din PSD. Sorin Grindeanu, premierul Guvernului Romaniei: ”Nu imi dau demisia. Am obligatia sa ma comport resposanbil fata de Romania si fata de partidul din care fac parte. E Guvernul Romaniei, nu al CEX-ului si toti trebuie sa ne simtim responsabili de acest lucru. Imi voi da demisia cand presedintele Iohannis, dupa consultari cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal fata de acele sute de mii de oameni de care spuneam mai devreme. Nu vreau ca alte scenarii sa poata sa intre in discutie. Imi voi da demisia in momentul in care presedintele Iohannis, dupa consultari, va pune un premier de la PSD”, a anuntat premierul in conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria.
Premierul Sorin Grindeanu si-a inceput conferinta de presa multumindu-le tuturor romanilor care in ultimele zile i-au transmis mesaje de sustinere.
Despre raportul de evaluare pe care spune că nu l-a văzut până ieri, Grindeanu a comentat că printre lucrurile care i se reproșează este și faptul că nu a îmbunătățit relațiile economice cu Rusia. ”Vă citesc o măsură care, în analiza dlui Vâlcov, e nerealizată: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Eu știu că suntem încă tară membră UE și trebuie să respectăm sancțiunile UE. Poate că dl Vâlcov și ceilalți știu altceva. Și de-asta trebuie să plec, probabil”, a spus Sorin Grindeanu. ”La politică externă, ca neîmplinire: dezvoltarea relațiilor economice cu Federația Rusă. Nu am dezvoltat – și recunosc – aceste relații în aceste șase luni. Îmi asum”, a spus Sorin Grindeanu.
El a adăugat că sunt și măsuri care nu mai sunt valabile, dar care i-au fost trecute la măsuri neîndeplinite.
”La nerealizări sunt incluse două măsuri la care însuși președintele Partidului Social Democrat, dl Liviu Dragnea, a declarat public că se renunță – TVA 0 la locuințe și TVA 0 la publicitate. Chiar nu am ce să vă spun”, a spus Grindeanu.
PSD a retras, în Comitetul Executiv al partidului, în unanimitate, sprijinul politic pentru Guvernul Sorin Grindeanu. Membrii CExN au votat în unanimitate pentru excluderea din PSD a celor care vor accepta să facă parte dintr-un eventual Cabinet al lui Sorin Grindeanu. Toţi miniştrii PSD şi-au dat demisia, după ce preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu anunţase mai devreme că miniştrii partidului au renunţat la funcţiile lor. Conform preşedintelui PSD Liviu Dragnea guvernul a realizat mai puţin de 39% dintre măsurile prevăzute în programul de guvernare pentru această perioadă. Cel de-al doilea partid al coaliţiei de guvernare, ALDE, a decis şi el retragerea sprijinului politic pentru Cabinetul Sorin Grindeanu. Miniştrii ALDE şi-au scris demisiile, a anunţat mi devreme liderul Alianţei, Călin Popescu Tăriceanu. Călin Popescu Tăriceanu: Cantitativ vorbind, sunt, dintr-un total de peste 390 de măsuri, 260 care nu sunt implementate, nu sunt abordate, deci cantitativ nu stăm bine, dar sigur că mult mai importantă este latura calitativă. Sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate şi care nu au fost pornite. Un lucru care ni se pare foarte important – noi am trecut prin Parlament, după cum ştiţi, legea salarizării unitare, dar acest lucru ar fi trebuit corelat cu o reformă importantă a principalelor servicii publice, fie că vorbim de învăţământ, fie că vorbim de sănătate, de administraţie, de ordine publică, în aşa fel încât în paralel cu mărirea de salarii să existe şi o creştere a calităţii serviciilor publice şi să nu se lase impresia că suntem, haideţi să spunem, iresponsabili cu cheltuirea banului public, fără să avem conştiinţa necesităţii îmbunătăţirii calităţii serviciilor pentru cetăţenii noştri. Călin Popescu Tăriceanu a mai spus că viitorul premier va fi nominalizat tot de coaliţia PSD-ALDE, care a câştigat alegerile şi deţine majoritatea în Parlament.