Acasă Economie Pentru primarii din Ilfov

Pentru primarii din Ilfov

DISTRIBUIȚI

Edilii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pot solicita fonduri de la ANCPI

Primarii interesați să înceapă sau să continue lucrările de cadastru general pot solicita fonduri de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) care speră să înregistreze peste un milion de imobile în 2018. ANCPI a alocat pentru acest an peste 400 milioane de lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023 (PNCCF). Pentru a grăbi procesul, agenţia a simplificat procedurile de licitaţie: numărul minim de imobile din cadrul unui sector cadastral scos la licitaţie a fost înjumătăţit, iar autorizaţii care execută lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în zone greu accesibile vor primi un preţ mai mare, scrie Capital.ro.

Modificările prevăd majorarea sumei de 60 de lei/imobil, decontată în prezent de ANCPI. Suma decontată creşte proporţional cu gradul de dificultate al lucrării (ex. zone de munte, deal etc), putând ajunge până la 132 de lei/imobil în zonele greu accesibile. La multe licitaţii organizate anul trecut de primarii din localităţile de deal sau munte nu s-a prezentat nimeni din cauza sumelor prea mici, motiv pentru care contractele de finanţare încheiate cu oficiile de cadastru au fost reziliate.

Anul acesta, fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru în cadrul PNCCF, buget crescut ușor comparative cu în 2017. Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate prin APIA) de la Comisia Europeană.

ANCPI şi-a propus să înregistreze peste un milion de imobile în 2018, iar până în 2020 să înregistreze toate terenurile agricole care fac obiectul subvenţiilor plătite din fonduri europene.

Firmele de cadastru vor fi obligate astfel să realizeze lucrările de înregistrare sistematică solicitate de UAT la un tarif modic. Trebuie precizat că tarifele percepute în prezent de firmele de cadastru pentru astfel de lucrări sunt mult mai mari, ajungând la 1.000 de lei pentru un teren extravilan, iar dacă acesta este intravilan și are o casă pe el tariful este mai mare.

La 23 februarie 2018 din 40 de milioane de imobile existente în România, 10,79 milioane, respectiv 26,99%, aveau cadastru făcut și erau intabulate în sistemul integrat. Din acestea 696.527 au beneficiat de înregistrare sistemică. – C. M.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here