Acasă Anchete Percheziţii la grupări infracţionale, în Argeș, Constanta, Gorj, Buzău, Ilfov și București

Percheziţii la grupări infracţionale, în Argeș, Constanta, Gorj, Buzău, Ilfov și București

DISTRIBUIȚI

Percheziţii la grupări infracţionale, în Argeș, Constanta, Gorj, Buzău, Ilfov și București, miercuri dimineaţă.

Membrii acestor grupări sunt bănuiţi că au clonat carduri bancare şi de carburant în ţări membre ale Uniunii Europene, folosind datele astfel obţinute în alte state, tot pentru a retrage bani şi a cumpăra carburanţi. În cursul percheziţiilor, ei au atacat un jandarm.

Potrivit primelor informaţii, membrii grupării mergeau câte o săptămână prin Taiwan, Hong Kong sau Republica Dominicană și folsoeau cardurile clonate pentru a retrage banii. Ca să nu aibă probleme la trecerea frontierei, îi trimiteau apoi în ţară prin servicii de transfer de bani

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, efectuează 27 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Argeș, Constanța, Gorj, Buzău, Ilfov și București. În activități sunt angrenați și polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din București, Constanța, Gorj, Vâlcea și Buzău.

Activitățile au loc într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de 4 grupări, formate din 24 de persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.

Până la acest moment, în urma perchezițiilor, au fost ridicate cititoare de carduri provenite din ATM-uri, dispozitive de copiere și stocare a datelor cardurilor bancare, dispozitive prevăzute cu microcamere video pentru înregistrarea codurilor PIN, componente si instrumente necesare confectionarii unor astfel de dispozitive, precum și cannabis.

Din cercetări, s-a stabilit că, în perioada mai 2016 – decembrie 2018, persoanele în cauză ar fi confecționat și montat dispozitive de copiere a datelor cardurilor bancare, la ATM-uri din străinătate, respectiv dispozitive de copiere a datelor stocate pe carduri de alimentare cu combustibil, la terminale de plată amplasate în țări membe ale UE.

Clonele de carduri astfel obținute ar fi fost folosite la retrageri de numerar în țări precum Taiwan, Hong Kong, Republica Dominicană, precum și la alimentări cu carburant, în România și Luxemburg, unde membrii grupărilor ar fi alimentat în mod fraudulos, în interesul altor persoane, combustibil în valoare de aproximativ 50.000 de euro.

Astfel, au fost păgubite 25 de persoane vătămate din Suedia, Finlanda, Olanda, Italia, Danemarca, Belgia și Estonia. 20 de mandate de aducere vor fi puse în executare.

Pentru soluționarea cauzei, polițiștii români au cooperat cu autorități judiciare din Suedia, Finlanda, Danemarca și Luxemburg, la sediul Eurojust fiind organizate reuniuni de coordonare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operaţiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din Poliția Română, iar la acțiune participă și luptători ai poliției Capitalei, precum și jandarmi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here