Acasă Anchete Percheziții la o grupare de traficanți de droguri de mare risc

Percheziții la o grupare de traficanți de droguri de mare risc

DISTRIBUIȚI

Procurorii și polițiștii vâlceni au percheziționat în cursul zilei de astăzi, 28 mai 2020, 31 de adrese din Ilfov, Vâlcea și București pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în traficul de droguri de risc şi mare risc, fraudă informatică şi spălare de bani.
Anchetatorii suspectează că membrii grupării au introdus şi vândut în România, în ultimul an, aproximativ 59 kg cannabis şi 1 kg cocaină (estimate la o valoare de piaţă de 700.000 de euro). De asemenea, au deschis în România și în alte țări din Europa 80 de conturi bancare pe care le-au folosit pentru mai multe fluxuri financiare și fraudarea, prin intermediul sistemelor informatice, a mai multor persoane, prejudiciate cu sume mari de bani, dar și pentru transferul şi ulterior retragerea banilor proveniți din infracțiunile din România. Suma astfel obținută este estimată la aproximativ 2,6 milioane euro.

Potrivit DIICOT, gruparea infracţională a fost iniţiată în primăvara anului 2019, iar liderul acesteia a coordonat întreaga activitate a membrilor, a finanţat funcţionarea acesteia, obţinând în mod direct cea mai mare parte a produsului infracţional, concretizat în achiziţionarea, într-o perioadă scurtă de timp, a unor imobile (5 case şi mai multe terenuri), autovehicule de lux (3 autoturisme valorând 250.000 de euro) şi alte bunuri cu o valoare totală de cel puţin 2 milioane de euro, în condiţiile existenţei unor venituri legale reale ale întregii sale familii, care nu reprezintă nici 5% din această sumă.

Liderul grupării a creat o adevărată reţea, formată din persoane cu cazier, loiale şi care au executat întocmai dispoziţiile sale. Mecanismele acesteia erau bine cunoscute de membrii grupării care au acţionat în baza regulilor stricte stabilite de coordonator.

Astfel, în perioada noiembrie 2019 – februarie 2020, membrii grupării s-au deplasat în Spania, de unde au achiziţionat cantități importante de droguri, le-au introdus în ţară, le-au depozitat în locuri controlate de lider, iar ulterior le-au pus în vânzare către persoanele indicate de acesta, sumele de bani obţinute revenindu-i în cea mai mare parte liderului grupării. Cu ocazia deplasărilor, au deschis şi conturi la din Spania, pe care ulterior le-au folosit pentru spălarea banilor şi fraudă informatică.

În această modalitate, liderul grupului a urmărit permanent delimitarea totală de activitatea infracțională pe care a coordonat-o şi a expus membrii grupului din palierele inferioare la eventuale măsuri de tragere la răspundere penală, susțin procurorii. El a stabilit reguli stricte de comunicare evitând în totalitate comunicarea prin intermediul telefonului cu ceilalți membri ai grupării şi a luat măsuri prin angajarea serviciilor unor companii, de a-și verifica periodic locuinţa și autoturismele pentru a se proteja de eventuale măsuri de supraveghere şi chiar a achiziţionat mai multe dispozitive electronice în acest scop.

În urma perchezițiilor de astăzi, au fost indisponibilizate 8 autoturisme care au fost predate Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate, iar 32 de persoane vor fi audiate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale. Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul DCCO şi al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmerie „Vlad Ţepeş”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here