Acasă Social Peste 1,1 miliarde de  lei achitaţi furnizorilor de energie pentru compensarea creşterii...

Peste 1,1 miliarde de  lei achitaţi furnizorilor de energie pentru compensarea creşterii preţurilor la populație

DISTRIBUIȚI

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a plătit furnizorilor de energie peste 1,1 miliarde de lei pentru a compensa creşterea preţurilor pentru consumatorii casnici, a declarat pentru Agerpres, ministrul Marius Budăi.

Potrivit acestuia, suma a fost virată unui număr de 307 furnizori de energie electrică din România, reprezentând compensarea energiei facturată populaţiei pe perioada noiembrie 2021- martie 2022.

”Aceasta este o sumă extrem de importantă care nu a ieşit din buzunarele noastre, a cetăţenilor români. A pus-o Guvernul şi am compensat astfel ceea ce am promis că vom compensa. E o măsură de compensare şi plafonare a preţurilor la energie. Vom vedea în continuare ce măsuri se vor lua. Marcel Ciolacu a fost extrem de clar şi a spus că gândim în continuare pachete de măsuri sociale şi economice pentru a veni în sprijinul populaţiei”, a afirmat Budăi.

Legea nr. 259 din 29 octombrie 2021 pentru aprobareaPeste 1,1 miliarde de  lei achitaţi furnizorilor de energie pentru compensarea creşterii preţurilor la populație

Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022 prevede acordarea, pentru consumatorii casnici, a unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.

Preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh şi include tarifele reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021. În acelaşi timp, preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe şi tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum şi acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here