Acasă Economie Peste 3.400 de controale în sectorul telecom în anul 2022

Peste 3.400 de controale în sectorul telecom în anul 2022

DISTRIBUIȚI

În 2022, ANCOM a desfășurat 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea și respectarea legislației și reglementarilor concurenței pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor.

„În urma controalelor, neregulile descoperite au fost sancționate cu amenzi în cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Deși cele mai multe amenzi au fost aplicate pe piața de comunicații electronice, se poate observa o ușoară creștere a sancțiunilor aplicate pe piața echipamentelor radio și a compatibilității electromagnetice”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcției Executive Monitorizare și Control din cadrul ANCOM.

Ca urmare a celor 3.451 de controale, ANCOM a transmis 195 de notificări și a aplicat 636 de avertismente și 347 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.809.400 de lei. Suma constituie venit la bugetul de stat.

Piața comunicațiilor electronice

În 2022, pe piața de comunicații electronice, ANCOM a efectuat 1.988 de controale, contravenienții primind 195 de notificări, 287 de avertismente și 122 de amenzi contravenționale, în valoare de 2.004.200 de lei.

72 de amenzi contravenționale în cuantum total de 1.336.500 de lei au fost aplicate furnizorilor de servicii de telefonie pentru încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali, desfășurarea procesului de portare sau încălcarea altor obligații.

5 amenzi contravenționale în cuantum total de 195.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet, cea mai mare dintre ele, de 40.000 de lei, fiind aplicată pentru furnizarea fără a avea un contract încheiat valabil cu abonații.

6 amenzi contravenționale în valoare totală de 40.000 de lei au fost aplicate și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 32 de amenzi contravenționale în valoare totală de 400.500 de lei pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală, în timp ce operatorii de radiocomunicații au fost sancționați cu 7 amenzi în cuantum de 32.200 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licența sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio.

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 980 de controale, finalizate cu 288 de avertismente și 178 de amenzi contravenționale în valoare totală de 597.000 de lei. Cea mai mare amendă a fost de 20.000 de lei pentru aplicarea unui marcaj ”CE” necorespunzător.

În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă (10.000 de lei) a sancționat introducerea pe piață a unor aparate ce nu aveau inscripționate adresa producătorului.

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat făcut 483 de controale, încheiate cu 61 de avertismente și 47 de amenzi contravenționale, în cuantum de 208.200 de lei, cea mai frecventă constatare fiind nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 6 au vizat verificarea Companiei Naționale Poșta Română (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestora fiind aplicate 4 amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

Principalele nereguli au constat în furnizarea neautorizată a serviciilor poștale, nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari, nerespectarea conținutului confirmărilor de primire sau avizelor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

1 COMENTARIU

  1. […] În 2022, ANCOM a desfășurat 3.451 de controale pentru a asigura aplicarea și respectarea legislației și reglementarilor concurenței pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor. „În urma controalelor, neregulile descoperite au fost sancționate cu amenzi în cuantum de peste 2,8 milioane de lei. Deși cele mai […]  » Vezi detalii […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here