Acasă Economie Peste 71.000 de firme în vizorul ANAF pentru că au reținut impozite...

Peste 71.000 de firme în vizorul ANAF pentru că au reținut impozite fără să le vireze la stat

DISTRIBUIȚI

Peste 71.000 de firme riscă să se aleagă cu sesizări penale de la ANAF, pentru că au reținut, fără să vireze la bugetul statului, impozite și contribuții prevăzute de ordonanța care a reincriminat astfel de fapte ca fiind penale. Mai întâi, ANAF le va trimite la începutul săptămânii următoare notificări cu situația sumelor datorate la stat, dar și cu instrumentele de eșalonare/restructurare pe care le pot accesa, a declarat pentru Profit.ro președintele Fiscului, Lucian Heiuș. Apoi, dacă firmele nu își rezolvsituația, se aleg cu sesizări penale.

De la 1 martie, reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor după o perioadă de 60 de zile de la scadenţă se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Ministerul de Finanțe a explicat că necesitatea unei astfel de proiect are la bază o mai bună colectare a acestor sume la bugetul de stat, în condiţiile în care astfel de pedepse descurajează săvârşirea de noi infracţiuni.

Prevederile se aplică obligațiilor pentru luna martie, care au devenit scadente la data de 25 aprilie inclusiv.

Având în vedere perioada de grație de 60 de zile în care poate fi făcută plata cu termen depășit, termenul de la care ANAF ar urma să inițieze sesizări penale este 26 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here