Planul europarlamentarului Rareș Bogdan de a reforma PNL se bazează în mare parte pe sprijinul a doi lideri liberali importanți în plan politic-administrativ, care se bucură de mare credit din partea electoratului din comunitățile lor, scrie G4Media.
Este vorba de primarul Clujului, Emil Boc, și de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. Conform surselor G4Media, Emil Boc împreună cu alți câțiva liberali din fruntea PNL – inclusiv Rareș Bogdan – au fost măsurați într-un sondaj intern, iar Emil Boc s-ar clasa pe primul loc la capitolul încredere, fiind cotat cu 27%, prin comparație cu Rareș Bogdan, de exemplu, care s-ar situa sub 24%.
Primarul Clujului se bucură astfel de o revenire spectaculoasă în sondaje, după ce căzuse, în urmă cu zece ani, după tăierea salariilor bugetarilor, la circa 5% cotă de încredere. În ultimele două săptămâni, Emil Boc a devenit foarte activ în spațiul public, cu luări de poziție în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România.
Rezultatele acestui sondaj și mai ales neînțelegerile pe care Rareș Bogdan n-a ascuns că le are cu Ludovic Orban, încă de la debutul său în PNL, sunt principalele argumente care-l determină pe eurodeputat să accelereze motoarele, în speranța că declarațiile sale ar putea să-i șubrezească lui Orban poziția în partid, acum, înainte de Congresul prin care va fi desemnată noua conducere a PNL.
Toți membrii PNL par să conștientizeze că cel care va prelua șefia PNL devine oficial și viitorul candidat la președinția României, iar potrivit surselor G4Media, planul pe care Rareș Bogdan i l-ar fi avansat lui Emil Boc, dar și lui Ilie Bolojan, urmărește, în primul rând, eliminarea lui Orban de la șefia PNL, astfel încât acesta să nu mai poată emite nicio pretenție la viitoarele alegeri prezidențiale. De altfel, Rareș Bogdan a ieșit public duminică seara să-i cera demisia lui Orban, urmat, luni, cu același discurs, de bunul său prieten, vicepreședintele PNL, Robert Sighiartau.
Liberalii pe care mizează Rareș Bogdan nu se grăbesc să-și arate susținerea
În demersul său de a decapita actuala conducere a PNL, Rareș Bogdan se străduiește să recreeze vechiul grup ”disident” din Ardeal, care pe vremuri făcea istorie în PSD: ”Grupul de la Cluj”, în varianta PNL. Numai că, spre deosebire de liderii social-democrați Vasile Dîncu, Ioan Rus, Vasile Pușcaș etc., care prin anii 2000 le țineau piept cu strășnicie baronilor PSD din Sud, liderii liberali ardeleni nu se arată prea convinși să-i acorde sprijn total lui Rareș Bogdan.
Emil Boc n-a ieșit până în prezent cu declarații împotriva lui Ludovic Orban. Chestionat de G4Media dacă ar fi dispus să-și asume o candidatură la șefia PNL, Boc a preferat să nu comenteze în niciun fel. Singura reacție de nemulțumire manifestată public de Boc la adresa actualei guvernări l-a vizat pe ministrul Sănătății, Vald Voiculescu, care este membru PLUS, nicidecum PNL. Nicio reacție concludentă din partea lui Boc în ceea ce-l privește pe Orban sau pe vreun alt lider PNL din actualul Guvern condus de Cîțu.
Sursele G4Media au informat că Boc nu este foarte dispus să intre în conflict direct cu Ludovic Orban, neavând nicio garanție că va putea câștiga alegerile interne într-o eventuală competiție cu oamenii din tabăra lui Orban. Aceleași surse au mai informat că Robert Sighiartău i-a făcut o vizită sătpămâna trecută lui Ilie Bolojan, la Oradea, tot pentru a-l convinge să-și afirme public sprijinul pentru Rareș Bogdan.
Nici Bolojan nu se arată dornic să-l atace public pe Orban, în ciuda faptului că el în partid e cunoscut ca un ”supărat” de profesie. Bolojan a fost în conflict deschis și cu Crin Antonescu – pe vremea când acesta se afla în fruntea PNL (fostul deputat Cornel Popa – omul lui Antonescu, a fost îndepărtat de Bolojan din fruntea PNL Bihor), a criticat-o și pe Alina Gorghiu, când aceasta l-a adus pe reputatul medic, Leon Dănăilă, în PNL.
Reacțiile de nemulțumire ale lui Bolojan nu sunt neapărat un barometru în privința poziționării sale în partid. Și mai este un argument care-l distanțează pe Bolojan de gruparea lui Rareș Bogdan, spun sursele G4Media, faptul că el nu este deloc agreat de președintele României, Klaus Iohannis.
Congresul pentru desemnarea conducerii PNL / Cum se va poziționa actualul premier, Florin Cîțu
Congresul PNL reprezintă principala miză, în acest moment, în cadrul PNL, atât pentru tabăra condusă de Ludovic Orban, cât și pentru gruparea lui Rareș Bogdan. De reținut că până în acest moment niciun alt liberal marcant n-a mai ieșit public să se poziționeze anti-Orban, or, Rareș Bogdan tocmai acest lucru îl urmărește, să atragă de partea sa și alți membri cu potențial.
Florin Cîțu, ar fi unul dintre liberalii curtați de tabăra lui Rareș Bogdan, mai ales că premierul are trecere și la președintele Klaus Iohannis. Sursele G4Media au informat că și lui Cîțu i s-ar fi propus să candideze împotriva lui Orban, având susținerea lui Iohannis, numai că acesta are un mare dezavantaj: rezultatele din sondaj nu-l prezintă deloc ca având potențial electoral, în ipoteza în care ar trebui să devină candidatul PNL la președinția României.
Un alt fapt cunoscut este acela că Ludovic Orban își dorește rapid organizarea congresului PNL, în iunie, spun sursele G4media, tocmai pentru a-și reconfirma poziția de președinte. De cealaltă parte, premierul Cîțu și gruparea lui Rareș Bogdan s-ar fi exprimat pentru un congres în toamnă, astfel încât până atunci să poată fi consolidată o alternativă la conducerea partidului.
Data organizării congresului este extrem de importantă. Cu cât alegerile interne vor fi organizate mai târziu, cu atât premierul Cîțu sau unii oponenți ai lui Orban – nemulțumiți de cedările acestuia față de partenerii din coaliția cu USR PLUS și UDMR – vor avea mai mult timp să-și creeze și consolideze baza de putere din partid. De altfel, și președintele Iohannis ar fi adeptul organizării congresului PNL în toamnă, potrivit surselor G4Media.ro. Foto – Sorina Matei