Șapte bărbați (cu vârste cuprinse între 27 – 44 de ani) din Ilfov și Ialomița, au fost conduși la sediul poliției Ilfov pentru audieri, după ce au fost opriți și reținuți în trafic, pe centura municipiului Buzău, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov, care îi suspectează de furt calificat.Cei șapte ar fi urmărit un tir care plecase din București cu destinația Chișinău, iar între orașele Râmnicu Sărat și Focșani ar fi pătruns, prin trapă, în tirul aflat în mers și ar fi sustras laptopuri și alte produse electrocasnice în valoare de aproximativ 50.000 de euro.
În maşinile lor – două autoturisme şi o dubă – au fost găsite mai multe cutii cu laptopuri, telefoane mobile şi gadgeturi. Alături de acestea au fost confiscată şi o sabie.
Potrivit unor surse, gruparea se afla în atenția polițiștilor ilfoveni din luna august. Bărbaţii au fost filmaţi în timpul celei mai recente lovituri, pe care au dat-o luni seară, în judeţul Buzău. Ca măsură de siguranţă, un alt autoturism al hoţilor mergea, cu viteză constantă, în faţa tirului.
În imagini se vede cum unul dintre ei a urcat, prin trapă, pe maşina aflată în mers. De acolo, s-a prins de camionul încărcat cu electronice şi electrocasnice. Ca măsură de siguranţă, un alt autoturism al hoţilor mergea, cu viteză constantă, în faţa tirului.
Acesta nu este primul jaf comis prin această metodă din România. În 2012, DIICOT a prins o grupare de hoţi care furau din TIR-uri, cu o tehnică parcă desprinsă din filmele de acţiune – se legau cu hamuri şi rupeau sigiliile autotrenurilor ca să poată sustrage bunurile.
Și în 2015 o grupare de hoți din București – “Zburatorii”, care operau după aceeași metodă – a intrat în vizorul polițiștilor. Aflați în 2 mașini, hoții au urmărit transportul pe autostrada Sibiu – Timișoara și în apropiere de Deva au plasat o mașină în fața unui tir încrcat cu marfă, obligându-l astfel pe șofer să meargă cu viteză constantă, în timp ce o altă mașină se apropia din spate cu farurile stinse. Unul din membrii grupării ieșea pe capota mașinii și tăia închizătorile și prelata tirului, apoi sărea înăuntru, de unde arunca marfa pe care o prelua o altă mașină, fără ca șoferul tirului să își dea seama că a fost jefuit.
”Zburătorii” au fost urmăriți de polițiștii ilfoveni inclusiv prin intermediul postărilor pe care le făceau pe rețelele de socializare.
Această metodă de a fura bunuri din tiruri aflate în mers a fost numită de polițiștii irlandezi, care s-au confruntat în anii trecuți cu acest fenomen, ”Romanian Rollover”.