Acasă Info Local Polițiștii ilfoveni și grija față de copii

Polițiștii ilfoveni și grija față de copii

DISTRIBUIȚI

De la începutul anului polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au organizat peste 120 de întâlniri referitoare la delincvența juvenilă, fenomenului bullying, violența în școală și în afara școlii, cu aproximativ 7.000 de copii din școlile și grădinițele din județ.

Unul din domeniile de prioritate de acțiune preventivă a polițiștilor din Ilfov în anul 2018 îl reprezintă în continuare prevenirea delincvenței juvenile și victimizarea minorilor. Polițiștii au organizat de la începutul anului peste 120 de sesiuni de informare în școli și grădinițe, unde au prezentat aspecte de interes specifice elevilor și cadrelor didactice în scopul prevenirii violenței în școli, bullying și cyberbullying.

Potrivit IPJ Ilfov, în timpul întâlnirilor au avut loc dezbateri privind prevenirea violenţei în şcoli, comportamentele antisociale generatoare ale delincvenţei juvenile, consecinţele comportamentului deviant, ale consumului de droguri legale şi ilegale, siguranţa pe internet, fiind proiectate filme tematice pe problematica abordată.

Un obiectiv aflat în atenția polițiștiilor din Ilfov este creşterea siguranţei în incinta şi în zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. În acest sens se desfășoară constant activități care vizează respectarea normelor legale în vigoare referitoare la paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor precum și accesul în incinta şcolilor şi executarea pazei.

Diminuarea abandonului şcolar este o altă temă în atenția polițiștilor, de la începutul anului fiind constatate 12 infracțiuni de împiedicare a accesului la învăţământul general obligatoriu, deoarece anumite persoane ar fi împiedicat copiii prin diferite mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu.

În activitățiile de informare polițiștii au prezentat următoarele ”recomandări pentru copii”:

RECOMANDĂRI ANTIVICTIMALE

Nu urca în lift cu persoane necunoscute şi nu te deplasa cu maşini de ocazie.

Alege cu grijă traseul pe care te deplasezi, evită parcurile, străzile pustii, terenurile virane pe cât posibil, nu circula prinlocuri slab iluminate şi la ore târzii.

Evită să porţi la vedere, în mod ostentativ, bijuterii, bani sau telefoane mobile, obiecte tentante pentru cei certaţi cu legea.

Nu te lăuda cu banii, bunurile sau alte valori pe care le ai asupra ta sau acasă.

Nu da niciunei persoane, cunoscută pe internet, informaţii personale despre tine sau despre familia ta.

Oamenii pot fi diferiţi de ceea ce pretind că sunt.

Nu te întâlni cu persoane cunoscute pe internet. Poate fi periculos!

În caz de agresiune, strigă, alertează persoanele din jur; strigătul unei persoane care cere ajutor poate descuraja agresorii.

Dacă te simţi în pericol, traversează strada, cere ajutor trecătorilor şi anunţă Poliţia la numărul 112.

RECOMANDĂRI ANTIINFRACŢIONALE

Ai grijă cum îţi petreci timpul liber, evită împrejurările care te-ar putea aduce în situaţia de a comite un act antisocial.

Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele.

Nu riposta la agresivitate verbală şi evită agresivitatea fizică.

Nu te lua la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreţi, puteţi suferi accidente dintre cele mai grave.

Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea.

Este suficient ca, surprins în timpul săvârşirii furtului, autorul, încercând să se apere sau dintr-un impuls de moment, să devină violent şi fapta devine tâlhărie.

Respectă liniştea în locurile publice.

Ascultă sfatul părinţilor şi al profesorilor! Fii convins că ei îţi vor întotdeauna binele.

RECOMANDĂRI PENTRU A EVITA VIOLENȚA

Atunci când discutați o problemă, încercați să nu ridicați tonul, chiar dacă nu sunteți de acord cu cele afirmate, deoarece se poate genera un conflict. Prezentați-vă argumentele încercând să nu iritați cealaltă persoană implicată în discuție!

Controlați-vă reacțiile, chiar dacă, uneori, este foarte greu.

Un om care nu se poate controla este un om slab.

Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii, calitatea contează, nu cantitatea. Evitați tovărășia persoanelor violente, delincvente și conflictuale.

Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe.

Nu încercați să rezolvați un conflict prin violență. Apelați la sprijinul celor care vă pot ajuta: părinți, profesori, polițiști.

Comunicarea este soluția oricărei probleme.

Libertatea noastră se termină acolo unde este încălcată libertatea celuilalt! Nu uitați că fiecare dintre noi răspunde pentru faptele sale!

Respectă și vei fi respectat!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here