Acasă Info Local Polonia vrea să devină un „centru economic” pentru Ucraina

Polonia vrea să devină un „centru economic” pentru Ucraina

DISTRIBUIȚI

Ajutorul oferit de Polonia pentru Ucraina va stimula economia poloneză, a spus miercuri premierul Mateusz Morawiecki, care a transmis că țara sa este pregătită să transporte grâul ucrainean destinat exportului și blocat de invazia rusească, relatează digi24.ro, conform Reuters.

Polonia va beneficia de pe urma acordurilor prin care se va angaja să reexporte grânele Ucrainei, să ajute la reconstrucția infrastructurii țării și să importe eneregie din țara vecină, potrivit prim-ministrului polonez, care a fost prezent la inaugurarea unei tabere de locuințe temporare destinate refugiaților ucraineni care și-au pierdut casele din cauza războiului.

Un aliat neclintit al Kievului, Polonia a fost unul dintre cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara, dar Morawiecki a spus că ajutorul oferit ucrainenilor ar putea aduce beneficii și pentru economia poloneză.

„Azi pregătim câteva acorduri între anumite ministere care vor ajuta Ucraina și vor da un impuls economiei Poloniei”, a spus prim-ministrul polonez în timpul unei conferințe de presă susținută în Borodianka, orașul distrus de ruși când au încercat să cucerească Kievul.

„De exemplu, acestea sunt înțelegeri legate de exportul grâului ucrainean”, a spus Morawiecki, adăugând că Polonia ar putea deveni un centru economic pentru Ucraina. Căile ferate poloneze vor beneficia de pe urma transporturilor de grâu din Ucraina spre porturile de la Marea Baltică.

În timp ce Rusia controlează și blochează porturile ucrainene de la Marea Neagră, grâul de export din Ucraina a rămas în depozite de la izbucnirea invaziei rusești. Moscova a dat vina pe sancțiunile impuse de Occident pentru perturbarea exporturilor de grâu și îngrășăminte care au agravat criza alimentară mondială.

Morawiecki a spus că Ministerul Infrastructurii din Polonia va fi implicată în proiectele de reconstrucție a drumurilor și căilor ferate din Ucraina, în timp ce Ministerele de Apărare și cel al Afacerilor Interne lucrează la definitivarea acordurilor dintre cele două state.

„Companiile poloneze vor lua parte la reconstrucția [Ucrainei], dar mai întâi trebuie să eliberăm Ucraina”, a spus premierul polonez.

Kiev și Varșovia au discutat și despre importurile de electricitate din Ucraina, care ar ajuta să creeze stabilitate pentru rețeaua de electricitate a Poloniei și va permite Ucrainei să își integreze rețeaua națională în sistemul folosit în Uniunea Europeană.

După ce Rusia a invadat Ucraina și i-a bombardat rafinăriile, Polonia și-a ajutat țara vecină livrându-i combustibili auto gratis, anunță ..ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here