Acasă Editorial POVESTEA CÂINILOR ”COMUNITARI”

POVESTEA CÂINILOR ”COMUNITARI”

DISTRIBUIȚI

prof. Melania BĂNCILĂ      

Pentru cetățenii de rând, Povestea câinilor comunitari este un subiect care îi preocupă și în care simt că se pot implica, pot decide sau măcar își pot spune deschis părerea. Noi tratăm acest subiect analizând faptele de la suprafață: oameni și copii atacați de câini pe stradă, numărul crescând al acestor câini fără stăpân, hingherii care vin și îi adună, desigur pe marginea acestora se brodează multe opinii pro sau contra.

Realitatea este însă puțin mai nuanțată. De când a început războiul cu câinii comunitari au apărut ca din pământ firmele care îi adună și îi depun în adăposturi. Încropind cu mijloace reduse niște boxe din plasă cu beton pe jos, aceste firme își pun sigle de mari adăposturi pentru animalele fără stăpân. Finanțate de Primării ulterior, afacerile lor sunt ca și puse deja pe roate. Au nevoie de câini în număr cât mai mare (sunt în stare să intre în curți și să-i fure) pentru că pentru fiecare câine Primăriile cu care au încheiat contracte sunt obligate să plătească întreținerea pentru 30 de zile în adăpost. Adică mai pe înțelesul tuturor pentru 100 de câini ridicați de pe stradă o primărie plătește suma corespunzătoare a 3.000 de zile de hrană (30x 100). După ce această parte contractuală se consumă, Primăriile sunt mulțumite că au scăpat de câini și nu se mai interesează ce se întâmplă mai departe.

Mai departe se întâmplă că acești câini, după puțină plimbare de colo – colo, sunt eliberați la voia întâmplării. Dacă ei ar fi duși în adăposturi și banii încasați de la Primării ar fi folosiți pentru îngrijire oare din ce ar mai obține profit aceste firme? Știm toți că rațiunea unei societăți comerciale este obținerea de profit. Definiția unei societăți comerciale este aceea de ”entitate a cărei activitate trebuie să conducă la obținerea de profit”. E greu de crezut că o societate comercială se transformă într-un fel de ONG pentru a hrăni câinii vagabonzi și numai de dragul lor și al cetățenilor care vor să se plimbe liniștiți pe străzi. Așa cred mulți dintre oamenii de bună credință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here