Acasă Info Local Prefectura Ilfov: De Sărbătorile Pascale, controale extinse în piețele agro-alimentare, carmangerii și...

Prefectura Ilfov: De Sărbătorile Pascale, controale extinse în piețele agro-alimentare, carmangerii și măcelării

DISTRIBUIȚI

 La 12 aprilie 2022, sub conducerea prefectului județului Ilfov, Simona Neculae, la sediul Consiliului Județean Ilfov a avut loc o nouă ședință a Colegiului Prefectural.

Au fost prezentate un raport privind realizarea principalelor obiective specifice DSVSA Ilfov, respectiv Sănătatea și Bunăstarea Animalelor, Siguranța Alimentelor, Identificarea și Înregistrarea Animalelor și o informare privind comercializarea pe teritoriul județului Ilfov a produselor agroalimentare specifice Sărbătorilor Pascale, cu respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, în colaborare cu CJPC Ilfov.

În scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare, în perioada Sărbătorilor Pascale, perioadă în care, în mod tradițional, consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, la nivelul județului Ilfov controalele sanitar-veterinare au fost intensificate, în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate produsele carne de miel și ouă, precum și alte alimente de origine animală (lapte și produse din lapte, pește și produse din pescuit) și non-animală (legume și fructe).

În acest sens, la nivelul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov a fost dispusă efectuarea de controale extinse în piețele agro-alimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în diferite categorii de unități de vânzare cu amănuntul de tip carmangerii, măcelarii, fast-food, catering, cantine, unități tip hipermarket și supermarket.

Totodată, reprezentantul D.S.V.S.A. Ilfov a reamintit în cadrul ședinței faptul că în perioada 28 martie – 24 aprilie 2022, respectiv perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale Catolice și Sărbătorilor Pascale Ortodoxe, la nivelul circumscripțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor se asigură serviciul de permanență în zilele de sâmbătă și duminică, astfel încât consumatorii să poată sesiza orice aspecte cu privire la nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Tot în această perioadă, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Ilfov efectuează controale cu privire la modul de etichetare, publicitate și comercializare a preparatelor din pește și a conservelor din pește, a produselor din carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată și produse din cacao, tablete și figurine pe bază de cacao și grăsimi vegetale, produse de patiserie specifice Paștelui. Sunt supuse verificărilor, de asemenea, și produsele nealimentare de tipul jucăriilor sau echipamentelor electrice ce pot constitui cadouri pentru cei dragi, situații în care se vor avea în vedere modul de comercializare, marcare și etichetare a acestora și, nu în ultimul rând, siguranța pe care o prezintă.

Totodată, s-a discutat despre preocuparea Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov pentru creșterea calității serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului, precum și pentru eficientizarea activității de combatere a infracțiunilor contra persoanei, a patrimoniului precum și la regimul armelor, munițiilor și substanțelor periculoase. Subiectul a fost prezentat de comisarul șef de poliție Cristian Perșinaru, inspector șef al IPJ Ilfov.

În vederea desfășurării în condiții de normalitate a manifestărilor publice din această perioadă, pe linie de ordine publică va fi avută în vedere cu precădere prevenirea tulburării ordinii publice, prin prezența activă a echipelor mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali în zonele aglomerate, inclusiv în zona lăcașurilor de cult, cu scopul de a preveni și a aplana conflictele și de a combate fenomenele cu impact stradal, cum ar fi cerșetoria, consumul de droguri sau furturile.

Pe linie de siguranță rutieră, în perioada Sărbătorilor Pascale, IPJ Ilfov va suplimenta numărul patrulelor de poliție și va intensifica activitățile specifice fluidizării traficului rutier, prevenirii accidentelor de circulație și a faptelor antisociale cu potențial de risc. Totodată, polițiștii ilfoveni sunt pregătiți să sporească numărul activităților de combatere a infracțiunilor comise cu violență în zona lăcașurilor de cult, prin monitorizarea intențiilor infracționale și contracararea acestora. Nu în ultimul rând, în atenția IPJ Ilfov vor fi identificarea și verificarea agenților economici din marile complexe comerciale, precum și din piețe și târguri în care se desfășoară activități comerciale cu produse specifice Paștelui, cu scopul depistării și investigării cazurilor de importuri ilegale sau a celor de evaziune fiscală.

Prefectul Simona Neculae a reamintit și de regimul deșeurilor, subliniind importanța gestionării eficientă a acestora și promovarea prevenirii și reducerii generării de deșeuri, având ca obiectiv asigurarea unui nivel ridicat de protecție a mediului și sănătății populației.

În acest sens, prefectul a vorbit despre Campania Națională de Ecologizare „Curățăm România”, inițiată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și desfășurată în luna aprilie 2022 sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate”.

Prefectul a solicitat instituțiilor cu responsabilități în domeniu maximă implicare și raportări cu privire la acțiunile desfășurate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here