La finele săptămânii trecute a avut loc cea de-a 9-a ediție a ”Chitila Film Fest”. Ca în fiecare an, timp de două zile, publicul a urmărit proiecții de scurt și lungmetraj pe un ecran gigant amplasat în aer liber, în Parcul Dendrologic din Chitila.
Noutatea acestei ediții a fost spectacolul muzical ”Cartierul – destinație de vacanță”, proiectul de suflet al actriței Maia Morgestern. Timp de mai bine de două ore, copiii au fost angrenați într-un program de jocuri și cântece, împreună cu Maia Morgestern, cu actorii și muzicienii Teatrului Evreiesc de Stat. Totodată, melodiile tradiționale romanesti – unele din repertoriul Mariei Tanase, altele romanțe și tangouri vechi, au adus bucurie și nostalgie, deopotrivă, în sufletele părinților și bunicilor prezenți.
”Frumoase poze cu locuri superbe! Zâmbitori și fericiți, postă de zor imagini din vacanțele noastre de vis! Destinații exotice! Paradisul la îndemâna tuturor! Oare?! Nu, nu toți suntem fericiții beneficiari ai unor vacanțe de vis. Nu toți putem să ne bucurăm de privilegiile unor concedii mirobolante. Unii, și nu puțini, nu au parte…nu apucă…nu. Nu pleacă nicăieri, nu beneficiază de…nu se înfruptă din… . Nu toți copiii. Nu în fiecare vacanță. Și atunci m-am gândit să aduc un pic de bucurie, de veselie, de joc și joacă – ”Cartierul – destinație de vacanță”. Un prilej să ne întâlnim și să ne jucăm jocurile copilăriei mele. Cântece de pe vremea mea: ”Am pierdut o batistuță”, ”Podul de piatră”, ”Zăresc un prinț călare”, ”Joacă, joacă, joacă fetiță”… frumos, nu?”, a scris pe FB Maia Morgestern.
Spectacolului muzical, a cărei primă reprezentație a fost la Chitila Film Fest, a trezit interesul organizatorilor – Fundația Pro Chitila, Primăria Orașului Chitila și Sprint Music care intenționează să introducă în edițiile viitoare, momente dedicate special copiilor.
Și pentru că festivalul este, de fapt, o competiție de scurtmetraje, premiile din acest an au fost acordate producțiilor: ”Cutezătorii” (regia Tudor Botezatu) – premiul ”pentru cel mai bun scurtmetraj documentar”; ”Iedera” (regia Sarra Tsorakidis, producător Daniel Mitulescu (Papillon Film) – premiul ”pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune”, iar premiul special al juriului a fost acordat scurtmetrajului ”Înger pe Front – Regina Maria” (regia și scenariul Salex Iatma).
Pe lângă filmele de scurtmetraj din competiție, publicul s-a delectat cu 3 capodopere ale cinematografiei românești: ”Scurt tratat de mântuire a sufletului”, ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” și ”Chuck Norris vs. Communism”.
Prin accesul gratuit la festival, ”Chitila Film Fest” propune o alternativă la cinematograful clasic, scopul său fiind acela de a încuraja producțiile cinematografice nou apărute și de a da credit noii generații de cineaști români pe care îi promovează printr-un concept unic: un ecran gigant amplasat în aer liber, pe malul lacului, în Parcul Dendrologic Chitila.
De Chitila Film Fest sunt legate multe nume din lumea teatrului și filmului românesc, dintre care reamintim: Dorian Boguță, Mircea Diaconu, Eusebiu Ștefănescu, Geo Saizescu, Irina Margareta Nistor, Vasile Calofir și alți artiști care au jurizat sau au fost prezenți în edițiile anterioare ale festivalului.