Acasă Cultura Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism: Cristian Andrei (Europa Liberă)

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism: Cristian Andrei (Europa Liberă)

DISTRIBUIȚI

Turda, 5 mai 2022 Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu, Centrul Rațiu pentru Democrație și Rațiu Forum anunță câștigătorul Premiului Ion Rațiu pentru Jurnalism 2022: jurnalistul Cristian Andrei, Senior Editor la Europa Liberă.

Potrivit membrilor comitetului de nominalizare de anul acesta, laureatul a fost propus pentru insistența sa de a obține și corela date defalcate de la principalele partide din România, aducând în discuție mecanismul corupt de cheltuire a resurselor publice și de influențare a agendei publice, se arată într-un comunicat de presă.

„Avem convingerea că jurnalismul de investigație are nevoie de susținere și încurajare, iar câștigătorul de anul acesta demonstrează încă o dată că jurnaliștii joacă un rol esențial în descoperirea cazurilor de corupție și a mecanismelor ascunse care determină modul în care sunt cheltuiți banii publici și formarea agendei publice. Alți șapte jurnaliști extrem de talentați au primit acest Premiu până în prezent, iar cei mai mulți dintre ei sunt implicați în proiectele noastre pe tema jurnalismului, cum ar fi atelierele de jurnalism și programul de mentorat adresat tinerilor jurnaliști”, precizează Nicolae Rațiu, Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu.

Cristian Andrei face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, unde a fost inițial freelancer, devenind Senior Editor în ianuarie 2021. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism  a fost lansat în 2015, inspirat de Ion Rațiu, care – odată revenit în România în 1990, după 50 de ani de exil – a luptat pentru libertatea presei. Premiul promovează și încurajează jurnalismul de investigație, recunoscând meritele jurnaliștilor români, nominalizați de Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch și de reprezentanți ai facultăților de Jurnalism din Cluj și București. Câștigătorii edițiilor anterioare sunt: Victor Ilie, Recorder; Diana Oncioiu, Dela0; Alex Nedea, Recorder; Paul Radu, RISE Project; Ovidiu Vanghele, Să Fie Lumină; Emilia Șercan, Pressone; Cătălin Tolontan, Libertatea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here