Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a enunțat joi, 31 octombrie, câteva probleme care ar putea apărea la cumularea celor două tipuri de vot din Capitală, care derivă din neconcordanțele între legile care le organizează. Dacă legea votată de Parlament ar fi atacată la CCR, ar putea pica, a dat de înțeles Toni Greblă.
Pe 24 noiembrie, în primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii vor primi patru buletine de vot: unul pentru alegerea președintelui României și trei pentru referendumul organizat de Primăria Capitalei.
Pentru a putea fi organizat referendumul, Consiliul General al Municipiului București a adoptat o hotărâre, iar Parlamentul a votat un proiect mai vechi. Însă niciuna dintre instituții nu a cerut, înainte de aprobare, un aviz de la Autoritatea Electorală Permanentă, ceea ce ar putea declanșa niște dificultăți în organizarea simultană a votului, a declarat Toni Greblă.
Printre problemele semnalate de președintele AEP sunt nepromulgarea (încă) legii aprobate de Parlament, ceea ce înseamnă că încă nu se pot face demersuri legale în numele ei, neadoptarea de către CGMB a deciziilor privind calendarul și bugetul, programul celor două voturi este diferit: la prezidențiale, 7-21. La referendum, 7-23.
De asemenea, președintele AEP a spus că încă nu se știe cine va finanța tipărirea buletinelor de vot pentru referendum. Cu modificarea din Parlament, referendumul local se poate face pe banii Guvernului. Atunci înseamnă că orice comună sau oraș poate face referendumuri pe orice, dacă știu că banii ar fi dați de guvern, a spus Toni Greblă.
Șeful AEP a dat chiar de înțeles că legea votată pe repede înainte ar pica dacă ar fi sesizată Curtea Constituțională, întrebat de reporterul Știrilor TVR.
Ce vor decide bucureștenii la referendum:
Bucureștenii vor primi trei buletine de vot în plus, pe lângă cel al alegerii președintelui României, și vor trebui să răspundă cu DA sau NU la următoarele trei întrebări:
- Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
- Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?
- Sunteți de acord ca Primăria Municipiului București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?
[…] Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a enunțat joi, 31 octombrie, câteva probleme care ar putea apărea la cumularea celor două tipuri de vot din Capitală, care derivă din neconcordanțele între legile care le organizează. Dacă legea votată de Parlament ar fi atacată la CCR, ar putea pica, a dat de înțeles Toni Greblă. Pe […] Citeste mai mult […]