Acasă Politic Președintele cere, urgent, o lege pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele...

Președintele cere, urgent, o lege pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept

DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului, miercuri, într-o declarație de presă, desființarea Secției Speciale de anchetare a magistraților, după publicarea raportului GRECO, considerând că acțiunile Cabinetului Dăncilă sunt ”în deplină contradicție” cu recomandările organismului respectiv.

Principalele declarații 

”Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu, de această dată de la organismul anticorupție al Consiliului Europei: GRECO.

Concluziile celor două rapoarte adoptate la 21 iunie și publicate ieri cu o întârziere semnificativă de guvern arată încă o dată multiplele prejudicii aduse de guvernul PSD-ALDE în ultimii doi ani prin modificarea legilor justiției și a codurilor penale.

Mesajul transmis de cetățeni la referendum se regăsește pe deplin în acest concluzii.

Este extrem de îngrijorător că din cauza propriilor interese ale guvernării PSD ALDE, România continuă să se afle în atenția organismelor europene.

Procesul de legiferare în România nu s-a îmbunătățit, consultările publice și transparența sunt practici ignorate, constanta este adoptarea de OUG în domenii importante. Asta constată GRECO.

Aspecte precum cele care țin de pensionarea magistraților, existența Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, posibilitatea infirmării actelor procurorilor de către procurorul ierarhic sunt chestiuni departe de a fi rezolvate.

Acțiunile guvernului sunt în deplină contradicție cu recomandările GRECO. Procedura numirilor în funcții înalte în parchete este în continuare netransparentă, bazat pe criterii neobiective, iar CSM are un rol pur decorativ.

Guvernarea PSD-ALDE are multe alte restanțe, pe care nu le voi detalia aici, de la aspecte care țin de corupția și integritatea în rândul membrilor Parlamentului, la capacitatea ANI de colectare a datelor, de prevenire și sancționare a conflictelor de interese și a incompatibilităților.

Dacă Guvernul PSD-ALDE își permite însă să ignore voința propriilor cetățeni, nu este de mirare că doar patru dintre cele 13 recomandări GRECO au fost apreciate ca fiind implementate satisfăcător.

Observațiile extrem de dure ale GRECO se înscriu în aceeași notă cu cele ale concluziilor raportului MCV și cu cele cuprinse în opiniile Comisiei de la Veneția. ​În vreme ce toate organismele europene semnalează constant Guvernului României că așa-zisa reformă din domeniul justiției merge într-o direcție greșită, PSD-ALDE ignoră toate aceste avertismente care arată că direcția in care vor ei sa îndrepte România este una greșită.

Prin pasivitatea ei, majoritatea PSD-ALDE acționează în continuare împotriva voinței și intereselor românilor.

Având în vedere toate acestea, solicit Guvernului să inițieze cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației în concordanță cu coordonatele statului de drept, în acord cu voința populară și cu recomandările organismelor europene. ​Acestui demers trebuie să i se ralieze, în mod obligatoriu, și CSM-ul, cu asumarea rolului său de garant al independenței justiției.

Toată lumea a înţeles că această secţie e o anomalie, nu trebuie să existe, Guvernul să vină urgent cu o iniţiativă legislativă care să corecteze această anomalie. Nu prin OUG, ci prin lege”.

Președintele a mai spus că ”fiind o temă de mare vizibilitate, tot felul de politicieni se agață de ea” atunci când a fost întrebat de ziariști cum comentează declarația lui Dacian Cioloș, potrivit căreia va discuta cu Emmanuel Macron pentru susținerea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Întrebat dacă o susține pe Kovesi, Iohannis a spus: ”Am susținut-o din capul locului și i-am spus și ei și mai multor conducători relevanți din politica europeană. Se știe în UE că o susțin pe doamna Kovesi. Dar pozitia nu e una care intră în negocieri odată cu comisarii europeni și ceilalți șefi de instituții europene, e un capitol separat și am speranța că acest post i se poate aloca doameni Kovesi. Ar fi un rezultat foarte bun și mi-l doresc”. ”Sunt șanse bune, dar garantat nu este”, a mai spus Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here