Acasă Economie Președintele Iohannis despre ”revoluția fiscală”: ”Am cam luat-o pe arătură!”

Președintele Iohannis despre ”revoluția fiscală”: ”Am cam luat-o pe arătură!”

DISTRIBUIȚI

Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor!

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat, joi, ingrijorat de modul in care Guvernul PSD-ALDE gestioneaza economia Romaniei. ”Cand am investit acest guvern am avut o solicitare simpla si clara: sa termine cu aceasta topaiala fiscala. Nu s-a intamplat asa. Vreau sa va prezint cateva cifre in care ne aflam: Romania traverseaza o perioada de crestere economica. Este o veste foarte buna, insa din pacate are vulnerabilitati: Prima: cresterea se bazeaza pe consum. O astfel de crestere nu este vazuta ca o crestere de durata. Lipseste o parte esentiala pentrui o crestere economica sanatoasa, acea de investitii. Lipsa investitiilor este un semnal foarte ingrijorator. Fata de anul trecut, investitiile au scazut semnificativ. Si mai ingrijorator au scazut nepermis de mult investitiile publice, au scazaut cu peste 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. A doua chestiune: veniturile fiscale. Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Economia creste si veniturile fiscale scad. In loc sa avem mai multi bani la buget, culmea avem mai putini bani la buget. Un exemplu graitor: se stie ca performanta incasarii veniturilor fiscale se masoara in procent din PIB. In acest an, colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB, fata de cat ne-am propus acum cativa ani, 35%. 25% va spun ca e extrem de putin si acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze pe toti.  In fine, avem un adevarat paradox: crestere record a PIB-ului si tot crestere-record a datoriei. Guvernul se comporta aidoma unui om care castiga in fiecare luna mai mult, dar imprumuta mai mult de la banci. Si lasa datoria in plata copiilor si nepotilor. E un comportament contrapoductiv”.

In privinta cadrului fiscal bugetar. Exista multiple preocupari, avertismente, discutii in spatiul public si actiuni foarte concrete ale sindicatelor. Comisia Europeana, atentie, nu cum cineva a spus la viteza ca cineva din Reprezentanta Comisiei Europeane a declansat procedura de deviatie semnificativa in privinta deficitului bugetar excesiv. Adica am cam luat-o pe aratura. Am pierdut ceea ce se numeste predictibilitate. Aceasta predictibilitate e vitala intr-o economie sanatoasa, la fel cum sustenabilitatea e vitala, adica sa avem politici publice si masuri care permit o crestere in continuare si permit cresterea bunastarii populatiei. Guvernul a anuntat un pachet de masuri fiscale, se pare ca zilele acestea va intra in discutia guvernului. De aceea fac declaratia de azi, pentru ca acest pachet nu e clamata revolutie fiscala, ci se va transforma intr-o bulversare fiscal”, a atenționat președintele României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − four =