Acasă Politic Președintele Klaus Iohannis a cerut AG-ONU plasarea problemei așa-ziselor conflicte prelungite sau...

Președintele Klaus Iohannis a cerut AG-ONU plasarea problemei așa-ziselor conflicte prelungite sau înghețate din regiunea Mării Negre în fruntea agendei ONU

Cheia multilateralismului eficient este succesul reformării sale Iohannis a vorbit despre lărgirea Consiliului de Securitate al ONU cu state din Europa de Est și Africa

DISTRIBUIȚI

În intervenția pe care a avut-o în cadrul Adunării Generale a ONU, președintele Klaus Iohannis a atras atenția asupra protecției care trebuie acordată regiunii extinse a Mării Negre împotriva efectelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. „În timp ce lucrăm în prezent pentru a ne apăra valorile, ar trebui să continuăm să proiectăm un viitor durabil”, a spus Iohannis.

Acesta a reamintit că, dată fiind vecinătatea imediată cu Ucraina, România contribuie la securitatea și stabilitatea regională și internațională.

”Acest război a demonstrat în continuare că Marea Neagră are nevoie de mai multă atenție globală, deoarece are o importanță strategică pentru securitatea transatlantică. La rândul ei, România a acționat în deplină solidaritate cu poporul ucrainean. Vom continua să oferim un adăpost sigur și să protejăm refugiații care vin de la vecinul nostru, așa cum am făcut pentru peste 6 milioane de ucraineni care ne-au trecut deja granițele”, a spus Iohannis.

De asemenea, a arătat că România sprijină planul de pace al Ucrainei, un cadru potrivit pentru o pace corectă, durabilă și durabilă, dar și că România susține respectarea urmărirea dreptului internațional, astfel încât toți cei responsabili de atrocități să fie aduși în fața justiției.

”Regiunea extinsă a Mării Negre trebuie protejată împotriva efectelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. România a îndemnat în mod constant nevoia de a menține așa-zisele conflicte prelungite sau înghețate din regiune în fruntea agendei ONU. În timp ce lucrăm în prezent pentru a ne apăra valorile, ar trebui să continuăm să proiectăm un viitor durabil”, a spus președintele României.

România continuă să urmărească în mod activ Agenda 2030. Insecuritatea alimentară, energia și instabilitatea economică îi afectează pe toată lumea, dar mai ales pe cei mai vulnerabili din Sudul Global. Prin încheierea Inițiativei Mării Negre și prin atacarea porturilor ucrainene, Federația Rusă a exacerbat și mai mult criza alimentară globală. De la începutul războiului, România a facilitat livrarea a peste 25,5 milioane de tone de cereale ucrainene. „România nu va dezamăgi partenerii noștri cei mai vulnerabili care au nevoie de sprijinul nostru, în special cei din țările cel mai puțin dezvoltate, inclusiv din Africa”, a adăugat el.

Prin Strategia de Dezvoltare Durabilă, România a avansat o guvernare eficientă, transparentă și centrată pe cetățeni. A doua revizuire națională voluntară a României „este dovada că suntem pe drumul cel bun, deoarece am atins deja 62% din țintele noastre naționale pentru 2030”.

Iohannis a mai anunțat că România își va majora asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) la 0,33% din venitul național brut până în 2030 și își propune să contribuie la obiectivul Uniunii Europene de a aloca 0,20% din AOD colectivă țărilor cel mai puțin dezvoltate.

Revenind la schimbările climatice, Iohannis a cerut ca legătura între climă și securitate să fie mai vizibilă pe agenda ONU, inclusiv în Consiliul de Securitate. „Trebuie să accelerăm o tranziție energetică justă și o reducere a emisiilor”, subliniind oportunitățile generate de digitalizare, inovare și noile tehnologii, precum și investițiile strategice în surse regenerabile.

În plus, cheia unui multilateralism eficient este asigurarea reformei sale de succes, care nu poate fi amânată. Un Consiliu de Securitate lărgit ar putea include voci suplimentare importante:  de la Grupul African, din diferite state insulare mici în curs de dezvoltare și chiar din cel mai mic grup regional – cel din Europa de Est, a propus Iohannis.

 

 

2 COMENTARII

  1. […] În intervenția pe care a avut-o în cadrul Adunării Generale a ONU, președintele Klaus Iohannis a atras atenția asupra protecției care trebuie acordată regiunii extinse a Mării Negre împotriva efectelor războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. „În timp ce lucrăm în prezent pentru a ne apăra valorile, ar trebui să continuăm să proiectăm un viitor durabil”, […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here