Acasă Economie Presiunea lui Murad

Presiunea lui Murad

DISTRIBUIȚI

Patronatele din turism anunță că vor da în judecată Guvernul pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie.

Multe dintre hotelurile din țară, mai ales cele de pe litoral, nu își mai deschid însă restaurantele proprii, motivând că impozitele pe care trebuie să le plătească sunt foarte mari și nu merită să angajeze personal.

Anul trecut, de la jumătatea lunii august, multe dintre restaurantele hotelurilor au tras obloanele, turiștii care cumpăraseră pachete cu mic dejun inclus rămânând în pagubă.

Patronatele din turism intenționează să acționeze Guvernul în instanță pentru subminarea economiei naționale, dacă restaurantele din hoteluri nu se deschid pe 15 iunie, data începând cu care peste 500.000 de români și-au achiziționat deja servicii de cazare în țară, cu mese incluse, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Chiar și o întârziere cu două săptămâni a deschiderii restaurantelor din hoteluri pune România în mare dezavantaj competitiv față de alte țări din zonă, care au ridicat deja aceste restricții și, în același timp, aruncă în faliment mai mult de două treimi dintre hotelurile din țară”, potrivit unui comunicat al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). ”În discursul său de ieri (marți – n.red.) în care a vorbit despre măsurile care vor fi luate după 15 iunie, președintele Iohannis a anunțat deschiderea mall-urilor, însă fără restaurantele din interiorul acestora și fără locurile de joacă, dar nu a spus absolut nimic despre așteptata redeschidere a restaurantelor din hoteluri. În momentul de față clienții au acces, începând cu 1 iunie, doar pe terasele restaurantelor, cu o serie de limitări”, adaugă sursa menționată.

În acest context, perspectiva ca restaurantele din hoteluri să nu se deschidă pe data de 15 iunie, în plin sezon estival și după trei luni de pauză, ”a șocat întreaga industrie a turismului din România”.

Potrivit sursei citate, peste 500.000 de persoane au achiziționat, începând cu 15 iunie, vacanțe în România ce includ servicii de cazare cu masa, care nu pot fi prestate în aceste condiții.

Multe dintre hotelurile din orașe, stațiuni sau de la munte, nu beneficiază de terase care să asigure serviciile pentru toți turiștii cazați, motiv pentru care nu își vor putea desfășura activitatea.

“În condițiile în care nu au putut funcționa în ultimele trei luni, iar fiecare zi din sezonul care tocmai a început e esențială pentru a minimiza pierderile generate de efectele pandemiei de coronavirus, estimăm că, dacă nu se deschid restaurantele pe data de 15 iunie și se întârzie cel puțin două săptămâni această măsură, mai mult de 70% dintre hotelurile din România vor da faliment”, potrivit sursei citate.

Federația Patronatelor din Turismul Românesc este condusă de Mohammad Murad, un om de afaceri care se dă bine pe lângă putere, indiferent de culoarea politică.

Federația condusă de el a mai dat un ultimatum Guvernului la 12 mai, Murad, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Mamaia invitând, nervos, reprezentanții Guvernului pe litoral să analizeze lucrurile. ”Să se deplaseze imediat pe litoral, până sâmbătă, 16 mai, o comisie formată din toate ministerele tangenţiale cu turismul, respectiv Muncii, Turismului, Economiei, Sănătate să stăm să discutăm, să găsim cea mai bună soluţie pentru cei 400.000 de angajaţi care stau acasă, pentru cei 6 milioane de români care îşi petrec vacanţa în România, pentru oameni de afaceri care investesc”, spunea Murad.

În martie, Murad a declarat pentru Wall-Street.ro, că mediul de afaceri în 2020 este unul promițător, deoarece statul nu mai intervine în planurile inițiatorilor. ”Consider că afacerile vor merge bine în 2020, deoarece statul nu mai intervine cum o făcea până acum. Nevoia de control a scăzut, iar statul a înțeles că trebuie să ne lase să facem ce știm mai bine. Chiar și ANAF-ul are altă deschidere față de afacerile noastre”, a declarat el.

Mohammad Murad a venit în România în 1982 din Liban ca să studieze Medicina şi a ajuns unul dintre cei mai mari hotelieri din ţară, să construiască şi să vândă mii de apartamente, să dezvolte un lanţ de fast-food-uri şi să deţină o fabrică de pateuri.

În 2002, Murad a în­­ființat compania Triumf Construct, după ce îna­­inte cu doi ani demarase construcția de locuințe din zona Șisești, în nordul Capitalei. În perioada 2002-2003, a făcut și primele apartamente turistice de pe malul Mării Negre, situate în complexul Coral Beach din zona Năvodari–Mamaia Nord. În 2005 și-a direcționat aface­rile din industria hotelieră și către București, unde a inaugurat Phoenicia Grand Hotel, din apro­pierea aeroportului Băneasa, în nordul Capitalei, urmat, în 2009, de Phoenicia Aparthotel, în zona rezidențială Băneasa. Pe fondul crizei din 2008 a apărut Phoenicia Holiday Resort, care avea 420 de apartamente, fiind transformat în hotel de patru stele.

În perioada stării de urgență și a stării de alertă, Murad a apelat la ajutorul statului, mulți dintre angajații săi fiind trimiși în șomaj tehnic. Foto: Constantadeazi.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here