Acasă Economie Prevederile Codului european al comunicatiilor electronice, transpuse in legislatia nationala

Prevederile Codului european al comunicatiilor electronice, transpuse in legislatia nationala

DISTRIBUIȚI

„Transpunerea Codului european al comunicatiilor electronice in legislatia nationala confera utilizatorilor romani mai multe drepturi in relatia cu furnizorii de servicii, fiind accentuata cresterea gradului de informare si protejare a consumatorului final la nivelul intregii Uniuni Europene. De asemenea, actul normativ urmareste stimularea concurentei si a cresterii investitiilor in retelele 5G, reglementari previzibile pentru spectrul radio, promovarea conectivitatii, precum si asigurarea unei calitati superioare a serviciilor de comunicatii electronice. In acest context, Autoritatea are parghiile necesare pentru a demara organizarea licitatiei de spectru”, a declarat Vlad Stoica, presedintele ANCOM.

Prin transpunerea in legislatia nationala a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European si a Consiliului de instituire a Codului european al comunicatiilor electronice prin Legea nr. 198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice se urmareste crearea unui nou cadru de reglementare care sa contribuie la instalarea si utilizarea retelelor de foarte mare capacitate, concurenta durabila, interoperabilitatea serviciilor de comunicatii electronice, securitatea retelelor si a serviciilor de comunicatii electronice, obtinerea de beneficii in favoarea utilizatorilor finali, inclusiv a celor cu dizabilitati.

Drepturile utilizatorilor finali 

Un aspect important urmarit de prevederile Codului european al comunicatiilor electronice este cresterea gradului de informare a utilizatorilor finali, fiind acordata o atentie speciala informarii precontractuale a acestora de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice.

Totodata, se apreciaza ca o serie de dispozitii care reglementeaza protectia conferita a priori numai consumatorilor, cum ar fi cele privind informatiile precontractuale si contractuale, durata maxima a contractului si pachetele de servicii, trebuie sa se aplice si in cazul microintreprinderilor, intreprinderilor mici, precum si organizatiilor non-profit, in considerarea faptului ca pozitia de negociere a acestora in relatia cu furnizorii de servicii de comunicatii electronice este comparabila cu cea a consumatorilor.

De asemenea, sunt extinse drepturile utilizatorilor finali si in ceea ce priveste serviciul de portabilitate, in acelasi timp fiind reglementate anumite conditii pentru transferul la un alt furnizor de servicii de acces la internet.

Alte modificari aduse de Codul european al comunicatiilor electronice

Avand in vedere modificarile aparute la nivelul legislatiei primare, evolutiile tehnologice si contextul national si european, vor fi aduse actualizari deciziei privind stabilirea masurilor minime de securitate ce trebuie luate de catre furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinate publicului si raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

In ceea ce priveste reglementarea pietelor din sectorul comunicatiilor electronice, prin acest act normativ sunt aduse o serie de clarificari legislatiei actuale, fiind introduse mai multe elemente de noutate menite sa faciliteze, in special, deschiderea voluntara de catre furnizori a accesului la propriile retele, precum si investitiile realizate in comun de catre mai multi. De asemenea, se urmareste incurajarea instalarii retelelor de foarte mare capacitate.

Administrarea si gestionarea spectrului de frecvente radio

Prevederile Codului european al comunicatiilor electronice ce vizeaza activitatea de administrare si gestionare a spectrului radio au in vedere, in principal, facilitarea dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice, implementarea noilor tehnologii in beneficiul utilizatorilor finali si cresterea predictibilitatii utilizarii spectrului de frecvente radio. In acest sens, noul cadru legislativ introduce principiul utilizarii in comun a spectrului de frecvente radio, prevazand totodata si termene mai mari pentru valabilitatea licentelor de utilizare a frecventelor radio.

În acest context, Autoritatea va demara procesul de acordare a licențelor de utilizare a frecvențelor radio pentru furnizarea de rețele publice și de servicii de comunicații electronice pe suport radio de bandă largă. Astfel, sunt planificate, în perioada următoare, adoptarea deciziei privind organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe radio de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz și a altor acte normative necesare, în condițiile prevăzute de legislația primară revizuită. De asemenea, vor fi adoptate și celelalte documente necesare desfășurării procedurii de licitație în condiții optime.

Informarea utilizatorilor si a furnizorilor

Pentru a veni atat in sprijinul utilizatorilor, cat si al furnizorilor privind drepturile si obligatiile pe care le au in relatia contractuala dintre cele doua parti conform noului cadru legal, ANCOM va disemina informatiile esentiale pe site-ul Infocentru si va continua actiunile de informare in acest sens.

Legea nr. 198/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul comunicatiilor electronice si pentru stabilirea unor masuri de facilitare a dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice a fost publicata in Monitorul Oficial nr.681/07.07.2022 si este disponibila aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here