Acasă Politic Prima Conferință a Întreprinderilor Sociale de Inserţie din România

Prima Conferință a Întreprinderilor Sociale de Inserţie din România

DISTRIBUIȚI

Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor şi Reţeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserţie (RISE) au organizat prima Conferinţă a Întreprinderilor Sociale de Inserţie din România, cu tema „Integrarea pe piața muncii a lucrătorilor defavorizați prin economia socială – politici și practici europene”.

Creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie și de excluziune socială sunt doar două dintre aspectele importante pe care economia socială le poate rezolva și care pot contribui semnificativ la dezvoltarea României. Din păcate, după ce în perioada 2009-2014 țara noastră a fost considerată în regiune unul dintre liderii acestui sector, ultimii ani au fost caracterizați de stagnare și, pe alocuri, chiar de regres. Cel puțin așa demonstrează studiile de profil.

”Conform acestor studii, economia socială – iar aici ne referim la asociații, fundații, case de ajutor reciproc sau cooperative și întreprinderi sociale – asigură deja  locuri de muncă pentru aproximativ 160.000 de persoane. Sunt cifre care indică faptul că există un important potențial economic și de creare de locuri de muncă neexploatat al economiei sociale”, declară Ancuța Vameșu, președintele RISE (Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție).

Economia socială are un potențial uriaș în România, fiind în continuare necunoscută unui număr mare de persoane. ”Numeroși consumatori doresc să cumpere mai responsabil din punctul de vedere al surselor bunurilor și serviciilor pe care le achiziționează și își doresc să se implice în economia socială, însă nu știu exact cum. Autoritățile publice nu utilizează pe deplin posibilitățile existente pentru a facilita accesul întreprinderilor sociale la achizițiile publice sau la finanțare și nici flexibilitatea oferită de normele actuale ale Uniunii Europene  privind ajutoarele de stat”, adaugă președintele RISE.

„Economia socială și întreprinderile de inserție sunt teme importante aflate pe agenda Comisiei Europene. Planul de Acțiune al Economiei Sociale, adoptat în 2021, arată cum Uniunea Europeană și Statele Membre ar trebui să susțină acest segment până în 2030. Accesul persoanelor defavorizate la piața muncii este cheia pentru asigurarea incluziunii sociale, a participării economice, a onestității și rezistenței sistemului socio-economic”, punctează Nicolas Schmit, Comisar european responsabil pentru locuri de muncă și drepturi sociale

Număr redus de angajați în întreprinderile sociale

În prezent, sunt 180 de întreprinderi sociale de inserție care dețin marca socială, iar 152 s-au înființat în 2021 și 2022, în condițiile noului program de finanțare din Fondul Social European ”POCU 2014-2020”. Totuși, numărul total de angajați în cadrul întreprinderilor sociale rămâne redus – 1.682 lucrători, dintre care 420 vulnerabili.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), aproximativ 227,5 mii de persoane erau inactive anul trecut, dintre care cele mai multe în mediul rural, respectiv 152.700. Aceste persoane sunt considerate de INS forța de muncă potențială adițională

”Multe dintre familiile acestor persoane trăiesc din ajutorul social care este insuficient asigurării unui trai decent. De aceea se regăsesc în rândul celor afectați de sărăcie. Încadrarea pe piața muncii este calea cea mai bună de a le asigura ieșirea din sărăcie, independență, siguranță financiară și un sentiment de apartenență. Foștii condamnați, foștii dependenți de droguri, unele persoane aparținând minorităților etnice precum romii, proaspeții imigranți care încă nu vorbesc bine limba – toate aceste categorii reprezintă exemple de grupuri de lucrători defavorizați, supusi riscului excluziunii inclusiv pe piața muncii”, ne spune Damien Thiery, Directorul Ateliere fără Frontiere, asociație care face inserție socio-profesională de mai bine de 10 ani în București și Ciocănari, Dâmbovița, inițiatoarea RISE rețeaua întreprinderilor de profil.

La rândul său, prezent la eveniment, Adrian Solomon, președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, declară: „Rata de ocupare a populației din România este încă mică, există în continuare de mulți ani persoane fără loc de muncă în economia formală, dependenți de asistența socială. Măsurile active de ocupare trebuie să ajute aceste persoane să se integreze pe piața muncii, iar de subvențiile pe loc de muncă trebuie să beneficieze cu precădere lucrătorii cu adevărat dezavantajați, excluși în prezent de pe piața muncii. Achizițiile publice de bunuri, servicii și lucrări trebuie să aibă în vedere și inserția în muncă a persoanelor neîncadrate în prezent pe piața formală a muncii – există locuri de muncă în România și trebuie să ajutăm persoanele vulnerabile să se pregătească pentru a accesa locurile de muncă ofertate de angajatori. Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților dorește să sprijine întreprinderile sociale de inserție să joace acest rol – de a pregăti persoanele excluse și marginalizate să intre cu succes pe piața muncii”.

În multe țări, integrarea lucrătorilor defavorizați în muncă beneficiază de sprijin din partea autorităților, prin subvenții directe pentru acoperirea salariilor lucrătorii defavorizați, contracte rezervate sau clauze sociale de inserție în contractele publice, în beneficiul persoanelor defavorizate, care își doresc un loc de muncă. Statele vest-eurpene au, în general, o politică de inserție în muncă a lucrătorilor defavorizați prin întreprinderi sociale, în timp ce în România inserția este abia la început de drum. ”În statele pe care noi le-am studiat, precum Franța Spania și Belgia, există mii de întreprinderi de inserție, ceea ce permite integrarea anuală în muncă a zeci de mii de lucrători. Modelul de business este asociativ sau cooperatist în cele mai multe cazuri”, conchide președintele RISE.

La eveniment au participat reprezentanții Comisiei Europene, comisiilor parlamentare de profil, ministerelor, agențiilor județene de ocupare a forțelor de muncă, organizațiilor neguvernamentale europene și naționale și întreprinderilor sociale de inserție., declară președintele comisiei, Adrian Solomon.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here