Prima instalație de detritiere din Europa va fi la CNE Cernavodă. Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power au semnat, la Seul, un contract pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la Cernavodă, anunță SNN. Aceasta va îndepărta tritiul din instalație, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului.
Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalația de detritiere de la Cernavodă (CTRF) va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și creează premisele ca România să devină un centru european pentru producția și exportul de tritiu (combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune), dar și pentru exportul tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale. Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU și din instalațiile de la Centrala de la Cernavodă. Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi ITER, și va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească, în parteneriat cu Coreea. Centralele de fuziune vor folosi izotopi de hidrogen, deuteriu și tritiu, pentru a alimenta reacția de fuziune și vor transforma energia eliberată în electricitate. Proiectul CTRF, realizat de ICSI Rm. Vâlcea, utilizează cea mai avansată tehnologie, CTRF incluzand inclusiv cerințele actualizate de securitate nucleara pentru o instalație industrială de tritiu, așa cum au fost stabilite de CNCAN.
Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a fost selectată ca și contractant de inginerie, procurare și construcții (EPC) în urma unei proceduri de achiziții publice. KHNP are o mare experiență în dezvoltarea de proiecte similare și operează o instalație similară pe amplasamentul centralei nucleare Wolsong, Wolsong Tritium Removal Facility.
Instalația de detritiere (eliminare a tritiului) de la Cernavodă va include mai multe domenii de înaltă tehnologie: separare izotopică în fază lichidă, distilare criogenică și operare în vid înalt. Durata de finalizare a proiectului este estimată la 50 de luni, iar tritiul produs va fi depozitat în containere specializate sigure și securizate, pregătite pentru utilizare ulterioară. KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd.) este cea mai mare companie electrică din Republica Coreea, generează 29,6% din energia electrică a națiunii. Cu un portofoliu care cuprinde 25 de centrale nucleare, 21 de hidrocentrale, 16 mici hidrocentrale, 16 centrale de acumulare prin pompare, 55 de centrale solare și 1 centrală eoliană, KHNP se angajează să furnizeze soluții energetice fără carbon. Printre proiectele în derulare se numără construcția a trei noi unități de centrale nucleare în Coreea și diverse proiecte internaționale, cum ar fi proiectul de energie nucleară Barakah din Emiratele Arabe Unite și centrala nucleară El Dabaa din Egipt.
[…] Prima instalație de detritiere din Europa va fi la CNE Cernavodă. Nuclearelectrica și Korea Hydro & Nuclear Power au semnat, la Seul, un contract pentru finalizarea primei instalații de detritiere (CTRF) din Europa, la Cernavodă, anunță SNN. Aceasta va îndepărta tritiul din instalație, ceea ce va duce la o protecție sporită a mediului. Utilizând o […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]