Acasă Economie Prima reuniune a Comisiei Naționale pentru pregătirea aderării României la Zona Euro

Prima reuniune a Comisiei Naționale pentru pregătirea aderării României la Zona Euro

DISTRIBUIȚI

Comisia Naţională de fundamentare a Planului Naţional de aderare la zona euro, prezidată de prim-ministrul Viorica Dăncilă, s-a reunit joi la Palatul Victoria.

La reuniune au participat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, reprezentanți ai Academiei Române, ai Administraţiei Prezidenţiale, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor, ai patronatelor, ai structurilor asociative, ai societății civile și ai mediului universitar.

Premierul a subliniat importanţa activităţii Comisiei Naţionale având în vedere că adoptarea monedei euro reprezintă un obiectiv fundamental în ceea ce priveşte dezvoltarea sustenabilă a României. Șeful Executivului a prezentat considerentele pentru care este decisivă realizarea în acest an a Planului Naţional de adoptare a monedei euro, respectiv: de natură istorică – marile obiective naţionale au putut fi realizate doar de o naţiune unită în jurul acelui obiectiv; de oportunitate, având în vedere dorința Comisiei Europene de a sprijini ţările membre pentru convergenţă şi pentru pregătirea intrării în zona euro. Un al treilea argument este că România va deţine la începutul anului viitor Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care este de dorit ca până la finalul anului 2018 să aibă un Plan Naţional de adoptare a monedei euro. Un alt considerent, dar nu ultimul ca importanţă, privește complexitatea procesului de adoptare a monedei euro.

În mesajul transmis cu prilejul reuniunii, președintele României, Klaus Iohannis, a salutat înființarea Comisiei pentru pregătirea adoptării euro în acest cadru instituțional lărgit, menit să favorizeze asigurarea consensului național pentru pregătirea aderării României la zona euro. Președintele a apreciat că un asemenea demers consensual privind aprofundarea integrării europene este benefic României și că îl va susține în mod consecvent.

Participanții la reuniune au subliniat că obiectivul de aderare la zona euro excede ciclului electoral, iar intrarea în zona euro trebuie sa fie unul dintre proiectele de ţară prioritare ale României, asupra căruia este nevoie de un larg consens și de coagularea întregii societăți. În acest context, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, reprezentanții Academiei Române și ai partidelor politice au subliniat că vor susține demersurile de pregătire pentru aderarea României la zona euro.

În cadrul reuniunii a fost analizat şi stadiul constituirii grupurilor de lucru, membrii apreciind că acestea trebuie să devină funcţionale cât mai repede, pentru a furniza documente în vederea dezbaterii lor în ședințele Comisiei.

Comisia Naţională îşi va desfăşura activitatea până la finalul anului 2018 şi se va întruni bilunar sau de câte ori este necesar. Până la 15 noiembrie 2018, comisia urmează să elaboreze:

Raportul de prezentare a situaţiei actuale din punctul de vedere al criteriilor de convergenţă şi fundamentare a Planului Naţional de adoptare a monedei euro.

Proiectul Planului Naţional de adoptare a monedei euro;

 

Urmare a consultărilor permanente în acest format și a documentelor finalizate, va fi propusă o declarație politică de asumare a Planului Național de adoptare a monedei euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here