Acasă Info Local Prima ședință a ATOP în casă nouă

Prima ședință a ATOP în casă nouă

DISTRIBUIȚI

Material apărut în ediția print din 1 februarie 2019

 ”În 2019 Ilfovul nu e numai ce scrie pe hârtie”

 Una dintre concluziile desprinse în urma ședinței ATOP din 23 ianuarie a.c., desfășurată pentru prima oară în noul sediu al CJ Ilfov, vizează problema numărului real al locuitorilor județului. Neoficial, în Ilfov, trăiesc în prezent aproximativ 700.000 de locuitori, desi statisticile oficiale indică un număr de locuitori semnificativ mai mic (după o statistică din 2014 în Ilfov sunt 430.000 de locuitori). Migrația internă, dinspre București (în special) spre Ilfov, ar trebui cuprinsă și în evidențele oficiale ale statului, pentru ca în funcție de numărul de locuitori să fie corect dimensionat și aparatul administrativ al instituțiilor.

Rămâne de văzut, de asemenea, cum va aborda acest aspect și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în perspectiva alegerilor parlamentare din 2020, Ilfovul trebuind să beneficieze de cel puțin un parlamentar în plus.

La ședința rdin 23 ianuarie, prezidată de președintele ATOP Ilfov, Rizia Tudorache, a fost aprobat Planul Strategic de Ordine Publică al Județului Ilfov, iar șefii Poliției, ISU și Jandarmeriei au prezentat rapoartele de activitate pentru 2018.

Prezent la începutul ședinței, președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a remarcat îmbunătățiri în activitatea ATOP de la preluarea acesteia în coordonarea vicepreședintelui CJ Rizia Tudorache, transmițând Parlamentului și Guvernului că ”în 2019 Ilfovul nu e numai ce scrie pe hârtie”. Dacă problemele legate de dotarea ISU au fost rezolvate, nu același este situația în cazul Poliției Ilfov, fiind de datoria ATOP să facă diligențele pentru ca instituția să primească dotările cuvenite. De asemenea, există mari lipsuri la Serviciul de Ambulanță, care nu are ”nici mașini, nici oameni”, prin comparație cu SMURD care, de multe ori, selectează intervențiile. ”Unde sunt camere de luat vederi apare SMURD-ul, unde nu, vine Ambulanța cu hârburile pe care le are. Până în 2016 am avut posibilitatea să dotăm instituția Salvării. După venirea lui Raed Arafat s-a dezvoltat doar SMURD-ul”, a spus Petrache.

Creșterea infracționalității cauzată de sărăcie, degradarea vieții de familie și a sistemului educațional, stilul de viață nonconformist și respingerea standardelor de conviețuire socială de către tinerele  generații, importul infracțiunilor atipice spațiului românesc, neintegrarea socială a persoanelor fără ocupație, disparitățile economice între regiuni și între persoane, potențialele crize economice, degenerarea adunărilor publice pe fondul nemulțumirilor sociale sunt tot atâtea amenințări la adresa securității cetățenilor și comunităților subliniate de comisarul Doru Iacobuș, șeful IPJ Ilfov. Pornind de la aceste constatări, Poliția Ilfov a prezentat ATOP strategia pentru 2019 de prevenire și combatere a fenomenului infracțional la nivelul județului.

Mutațiile înregistrate de fenomenul infracțional presupun o recalibrare a mijloacelor și metodelor folosite de polițiști pentru stoparea faptelor antisociale, inclusiv prin îmbunătățirea legislației și adecvarea ei la noile realități, precum și printr-o acțiune integrată a tuturor componentelor responsabile de ordinea publică și siguranța cetățenilor. Din acest punct de vedere, în strategie se vorbește inclusiv despre lărgirea competențelor poliției.

Una din priorităție IPJ Ilfov vizează creșterea siguranței și protecției cetățenilor – persoane, patrimoniu cultural național și ecosisteme naturale naționale, siguranță stradală, rutieră și a transporturilor. Concomitent, sunt vizate prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere și destructurarea grupărilor infracționale.

Un alt obiectiv al polițiștilor ilfoveni este protejarea economiei împotriva infiltrărilor de natură infracțională (combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupției, infracțiunile în domeniul achizițiilor publice și protejarea intereselor financiare ale UE). Sunt vizate inclusiv protejarea drepturilor de proprietate intelectuală (produsele contrafăcute). Acest obiectiv poate fi atins inclusiv prin măsuri educative, de sensibilizare și conștientizare a cetățenilor în legătură cu riscurile pe care le presupune implicarea în economia subterană.

Un alt punct avut în vedere în strategia acestui an se referă la resursele umane, materiale, financiare și informaționale pentru realizarea obiectivelor propuse. Acestea pornesc de la angajarea de personal din cadrul noilor promoții de ofițeri și agenți, până la modernizarea spațiilor de lucru ale polițiștilor, inclusiv prin atragerea finanțărilor nerambursabile.

Strategia pentru 2019 a fost aprobată de CJ Ilfov, la propunerea ATOP, care a stabilit inclusiv indicatorii de performanță minimali pentru IPJ Ilfov. – CĂLIN MATEI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here