Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență ”Fii Pregătit” pune la dispoziție un ghid special conceput pentru a diminua riscul de infectare cu COVID 19 în incinta blocului, informează Primăria Măgurele.
Ghidul prezintă succint măsuri de autoprotecție care trebuiesc luate în considerare în vederea menținerii unui grad ridicat de prevenire pentru a elimina pe cât posibil infectarea adulților, copiilor, vârstnicilor cu noul tip de virus.
Ghidul recomandă cum să vă protejați sănătatea, să semnalați orice incidente sau nereguli pe care le comiteți sau observați către președintele asociației de proprietari și să acționați coordonat, nu să încercați să rezolvați individual toate problemele cu care vă confruntați în această perioadă. Dacă aveți vecini profesioniști din sănătate, poliție, administrație publică etc, salvați numărul lor de telefon și apelați la ei pentru o primă orientare în problema Dvs. Acolo unde este posibil, organizați-vă pe fiecare palier.
Ghidul explică și cum să igienizați responsabil spațiile comune, să evitați măturarea lor din cauza riscului de ridicare în aer a particulelor microbiene. Minimizați posibilitatea infectării utilizând exclusiv mopul și soluții lichide de dezinfectare, preferabil pe bază de clor. Eliminați afișele, anunțurile, decorațiunile și orice alte obiecte care ar putea îngreuna sau împiedica igienizarea corectă. Evitați folosirea liftului pe cât posibil, în special dacă locuiți la etajele inferioare. Folosiți exclusiv telefonul sau mijloace online pentru a comunica cu vecinii. Vorbiți zilnic cu vecinii aflați în izolare la domiciliu, cu boli cronice sau cu risc crescut de îmbolnăvire; oferiți-le ajutor, fiți optimiști în comunicarea cu ei. Centralizați o listă cu vecinii aflați în nevoie, alimentele și medicamentele necesare acestora, precum și cantitățile necesare. Cumpărați periodic, prin rotație, pentru întreg palierul. Mergeți la cumpărături singur sau însoțit de cel mult încă un vecin.
Atenție mare! Gunoiul menajer trebuie compactat cât mai bine și pus în saci menajeri legați la gură. Dezinfectați-vă mâinile imediat după aruncarea sacului, înainte să atingeți orice altceva; în acest scop, este indicat să aveți la dumneavoastră o sticluță cu alcool sanitar sau gel dezinfectant!
Clectarea obiectelor sau materialelor cu potențial infecțios crescut (măști, mănuși, pansamente, scutece, șervețele contaminate, obiecte de igienă intimă etc), precum și deșeurile celor izolați la domiciliu sau de origine necunoscută, se face separat. Informați lucrătorii de la salubritate privind modul cum ați gestionat deșeurile periculoase.
Primăria poate dispune măsuri particulare de colectare a deșeurilor infecțioase.
În urma adoptării Ordonanței Militare nr. 4/29.03.2020, autoritățile administrației publice locale au obligația ca din 31 martie 2020 să asigure montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și alte spații commune.