Acasă Economie Principii pentru o mai mare coerență urbanistică în dezvoltarea Ilfovului

Principii pentru o mai mare coerență urbanistică în dezvoltarea Ilfovului

DISTRIBUIȚI

Drumurile, echipamentele tehnico-edilitare, infrastructura necesară furnizării serviciilor publice de sănătate și educație sau incoerența în construcția de noi cartiere sunt principalele probleme evaluate și caracterizate drept deficitare, de președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, în bilanțul primului an de mandat. Cauza – dezvoltarea accelerată a județului: ”Am constatat că ne confruntăm în tot teritoriul, printre altele, cu lipsa drumurilor, a echipamentelor tehnico-edilitare, cu lipsa infrastructurii necesare furnizării serviciilor publice de sănătate și educatie sau lipsa de coerență în construcția de noi cartiere. Toate acestea generează disconfort pentru cetățenii ilfoveni. Mă refer în mod concret la modalitatea în care s-au construit până acum aşa-numitele cartiere-dormitor, fără a avea în vedere și asigurarea unor spații publice necesare, cum ar fi școli, grădinițe sau policlinici. În acelaşi timp, nu a fost asigurat accesul autospecialelor de pompieri în cazul unui incendiu. Mai mult, a fost ignorată necesitatea asigurării accesului pietonal precum și al bicicliștilor”.

Bilanțul a fost prezentat la ședința din 28 septembrie, la care au participat și cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Ilfov, arhitectul-șef, membrii Comisiei de urbanism și amenajarea teritoriului a CJ, arhitecți și funcționari cu atribuții în urbanism din cadrul UAT-urilor și o parte dintre proiectanții care elaborează planuri pe raza județului.

În acest context a fost stabilit un set de direcții de dezvoltare teritorială sustenabilă, astfel încât, prin intermediul documentațiilor de urbanism să se asigure circulația juridică a terenurilor, mobilarea acestora cu echipamente publice, adresarea problemelor de mobilitatea urbană, traficul pietonal, poluarea, introducerea unor tehnologii alternative de producere a energiei și a unor principii de estetică urbană pentru a stabili o viziune de dezvoltare coerentă pentru județ.

Astfel, s-a discutat despre stabilirea unei suprafețe minime de construire a parcelei, condiționarea nollor lotizări de existența juridică a drumului public reglementat la prospectul prevăzut de normele legale, condiționarea introducerii în intravilan a unui teren de suprafață mare de crearea a 5% spațiu verde cu acces public nelimitat, recomandări privind estetica clădirilor și a împrejmuirilor ce vor fi prevăzute în regulamentele locale de urbanism şi evidențierea categoriilor de costuri care cad în sarcina U.A.T.-urilor sau beneficiarilor privați care realizează viitoarele investiții. De asemenea, a fost agreată necesitatea asigurării de către dezvoltatorii imobiliari a minim de două locuri de parcare pentru fiecare locuință şi detalierea funcțiunilor destinate spațiilor publice în cadrul marilor ansambluri.

Principiile agreate vor fi reunite într-un regulament-cadru, al cărui proiect care va fi pus în dezbatere publică și ulterior supus aprobării Consiliului Județean Ilfov.

”Sunt convins că dialogul va pune bazele unui parteneriat pe termen lung, astfel încât să putem spune cu toții Ilfov este acasă”, a concluzionat președintele CJ Ilfov. – CĂLIN MATEI

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here