Acasă Economie PROGRAM PERMANENT DE LUCRU LA DSVSA ILFOV ÎNTRE 30 MARTIE ȘI 12...

PROGRAM PERMANENT DE LUCRU LA DSVSA ILFOV ÎNTRE 30 MARTIE ȘI 12 APRILIE

DISTRIBUIȚI

20150326_100721Reuniunea Colegiului Prefectural din 26 martie a.c. a avut ca temă principală raportul privind activitatea pe 2014 a Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Ilfov (DSVSA) și întocmirea programului de măsuri de supraveghere în perioada premergătoare și în timpul sărbătorilor pascale, în domeniul igienei și sănătății publice veterinare.

Directorul executiv al DSVSA Ilfov, dr. Veronica Brumaru, a făcut o prezentare generală a instituției pe care o conduce, a vorbit despre noua organigramă și despre controalele efectuate anul trecut. Dr. Brumaru a ținut să precizeze că s-a răspuns tuturor solicitărilor Autorității Naționale Sanitare Veterniare și pentru Siguranța Alimentelor.

Referitor la efectivele de animale, în Ilfov existau, la finele anului trecut, 6.901 bovine, 1.860 ecvine, 26.692 ovine, 10.326 caprine, 24.152 porcine, 128.629 păsări, 1.533 familii de albine, 41.572 de câini și 2.503 pisici, în scădere față de începutul anului. Cele mai multe capete de animale și păsări se regăsesc în cadrul exploatațiilor profesionale și în gospodăriile populației, față de societățile comerciale unde numărul acestora este mult mai mic. Interesant este ca în Ilfov nu este înregistrat niciun iepure.

Anul trecut, Ilfovul nu s-a confruntat cu probleme deosebite în ceea ce privește bolile la animale, acțiunile imunoprofilactice (vaccinările) fiind în grafic. În domeniul farmaciilor veterinare, nutriției animalelor, laboratoarelor independente au fost realizate 127 de controale, recoltându-se 136 de probe. În urma deficiențelor, au fost aplicate 13 amenzi în valoare de peste 22.000 de lei.

În ceea ce privește activitatea de supraveghere, în scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de Paști, DSVSA Ilfov a stabilit un program de lucru pentru perioada 30 martie – 12 aprilie, în baza căruia personalul propriu va efectua controale ale modului în care sunt respectate condițiile sanitar-veterinare în târgurile de animale, locurile ilicite unde se vând animale vii și produse de origine animală, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare temporare, unități de tranșare, unități de depozitare, unități de alimentație publică, precum și în toate unitățile unde se comercializează alimente de origine animală. În această perioadă va fi asigurată permanența la nivelul DSVSA Ilfov și în centrele din județ, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, afișându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefoin la acre consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare.

DSVSA

Prefectul Daniel Rășică a precizat că reprezentanții DSVSA pot solicita oricând sprijinul altor autorități competente din județ, respectiv primării, consiliu județean, prefectură, ANAF, ANPC, poliție, jandarmerie, recomandând controale comune pentru a-i depista pe cei care produc, depozitează și comercializează produse de origine animală.

În cazul în care vor exista solicitări scrise din partea unor instituții pentru organizarea unor spații de sacrificare mici amenajate temporar, DSVSA Ilfov va permite înființarea acestora numai în cazuri excepționale și numai dacă în aceste spații vor fi respectate normele igienice. În cazul nerespectării legislației, DSVSA atenționează că marfa va fi confiscată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here