Acasă Info Local Proiect pentru eliminarea unei bariere de acces în politică

Proiect pentru eliminarea unei bariere de acces în politică

DISTRIBUIȚI

USR a depus, la inițiativa deputaților Silviu Dehelean și Adrian Giurgiu, un proiect de lege care elimină una dintre ultimele bariere ridicate de vechile partide pentru a bloca accesul cetățenilor în politică. Este vorba despre obligativitatea partidelor politice de a participa la două tururi de alegeri consecutive, sub sancțiunea dizolvării, se arată ântr-un comunicat de presă.

Legislația actuală prevede declararea ca inactiv a unui partid politic dacă „nu a desemnat candidați, singur sau în alianță, în două campanii electorale succesive, cu excepția celei prezidențiale, în minimum 75 de circumscripții electorale în cazul alegerilor locale, respectiv o listă completă de candidați în cel puțin o circumscripție electorală sau candidați în cel puțin 3 circumscripții electorale, în cazul alegerilor parlamentare”.

Prevederea poate duce la eliminarea de pe scena politică a partidelor mici care nu au întotdeauna numărul de candidați necesari. Lucru constatat, de altfel, în realitate, când Ministerul Public, în baza prevederii menționate, a solicitat desființarea a 15 partide politice, printre care și partidul local POL de la Târgu Mureș.

Proiectul USR propune modificarea art. 46 alin. (1) lit. (b) din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice, în sensul ca un partid să fie considerat inactiv dacă „nu a desemnat niciun candidat, singur sau în alianță, în nicio campanie electorală pe parcursul a cinci ani, cu excepția celei prezidențiale”.

În acest fel, partidele mici sau partidele locale nu mai riscă dizolvarea, iar cetățenii vor avea la dispoziție o gamă mai largă de formațiuni sau persoane pe care le pot alege. Astfel, sunt premise pentru a crește nu doar numărul persoanelor interesate să candideze, dar și numărul celor care votează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here