Acasă Politic Proiectul privind prevenția și combaterea violenței cibernetice, adoptat

Proiectul privind prevenția și combaterea violenței cibernetice, adoptat

DISTRIBUIȚI

Proiectul USR, inițiat de deputatul Cristina Iurișniți, privind prevenirea și combaterea violenței cibernetice, a fost adoptat în Camera Deputaților. Legea va merge către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, după adoptarea tacită din Senat, în data de 19 februarie 2020.

Proiectul prevede că violența domestică va include și faptele de hărţuire și amenințările online, și completează Legea 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice.

În urma adoptării proiectului, violența cibernetică va fi definită ca hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informații şi conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, spera, amenința, reduce la tăcere victima.

”Odată cu evoluția tehnologiei, și a extinderii mijloacelor de comunicare online, violența cibernetică a căpătat o amploare la nivel mondial. Acest tip de violență nu este inclus în legislația românească, de aceea legea adoptată azi vizează recunoașterea noțiunii de violență cibernetică alături de violență fizică, sexuală, psihologică, socială, economică și sancționarea faptelor conform legii 217/ 2003. În categoria hărțuitorilor intră și parteneri, foști parteneri care prin mesaje abuzive online atacă victima prin hărțuire, amenințări online, interceptare de date personale, mesaje instigatoare la ură pe bază de gen. Din păcate, am văzut cu toții zilele acestea faptele vloggerului Colo, urmărit de 850.000 de tineri, care a instigat la violență asupra femeilor cu scopul de a umili, amenința și de a reduce la tăcere victima. Trăim într-un secol digitalizat și avem nevoie de acest tip de legi care să protejeze fetele și femeile, în special”, a declarat explicat Cristina Iurisniți.

Cristina Iurișniți subliniază că, deși la nivelul României există doar cifre aproximative cu privire la amploarea acestui fenomen, la nivel european, realitatea arată necesitatea acestei modificări deoarece 45% dintre victimele violenței domestice au raportat existența unei forme de abuz online în timpul relației lor, 48% au raportat că au fost hărțuiți sau abuzați de fostul partener odată ce părăsise relaţia, 75% au raportat îngrijorarea că poliţia nu a ştiut cum să răspundă cel mai bine la abuzul online sau la hărțuire, iar 70% dintre femeile care au fost victimele violenţei cibernetice au prezentat cel puţin o formă de violenţă fizică și/sau sexuală.

Legea pune în mișcare instituții și ministere precum Ministerul Muncii, Ministerul Tehnologiei Informației și comunicațiilor, care stabilește, promovează și bugetează programe destinate unei game largi de utilizatori pentru alfabetizare digitală.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here