Acasă Politic Promisiune măreață: O ambulanță pentru fiecare comună 

Promisiune măreață: O ambulanță pentru fiecare comună 

DISTRIBUIȚI

Guvernul a adoptat un Memorandum privind instituirea schemei de ajutor de minimis pentru Programul ”O comună – o ambulanţă”. Obiectivul este îmbunătăţirea servicilor de sănătate prin asigurarea mijloacelor de acces rapid la aceste servicii pentru cazurile de urgenţă. Concret, se finanţează achiziţionarea de către medicii de familie de ambulanţe pentru urgenţă, dotarea acestora şi acoperirea cheltuielilor de personal şi curente cu acestea, pe cel puţin un an de zile.

Finanţarea se face sub formă de schemă de ajutor de minimis, respectiv granturi, până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile necesare în vederea asigurării în fiecare localitate, îndeosebi rurală, a cel puţin unei ambulanţe dotate corespunzător.

Schema are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire până în anul 2022, în funcţie de validitatea Regulamentului Comisiei Europene în ceea ce priveşte schemele de minimis. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2019-2022.

Sunt eligibile achiziţia de ambulanţe şi dotarea acestora cu echipamentul medical necesar, cheltuielile cu carburanţi şi întreţinerea acestora, cheltuielile de personal (conducător auto şi personal medical) și cele pentru dotarea cabinetelor medicale.

Bugetul estimat pentru întreaga perioadă este de 2,5 miliarde lei, din  care un miliard de lei în anul 2019, sub formă de credite de angajament.

Pot aplica pentru acest program medicii de familie. Pot beneficia circa 2.800 de medici de familie, respectiv câte un beneficiar pe fiecare comună care nu dispune de ambulanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here