Acasă Economie PROTAN a intrat în faliment

PROTAN a intrat în faliment

DISTRIBUIȚI

 

PROTAN SA Bucureşti, care are ca obiect principal de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase, respectiv a subproduselor de origine animală (SNCU) şi reintroducerea acestora în circuitul agricol prin recuperarea proteinei de origine animală, fiind cel mai mare colector de SNCU din România încă din anii ’50, după cum susţine pe site-ul propriu, a intrat în faliment, după cum anunță Supervizor.ro.

La 21 august 2018, PROTAN SA a cerut protecţia Legii 85/2014, demers care a dus la constituirea Dosarului nr. 28360/3/2018 de la Tribunalul Bucureşti. Demn de remarcat este faptul că solicitarea debitoarei a fost dublată de o cerere similară din partea creditorului ATEV FEHERJEFELDOGOZO ZRT, adică a acţionarului majoritar. Şi toată lumea a crezut că PROTAN SA s-a cerut în insolvenţă. La 10 septembrie 2018, Tribunalul Bucureşti a decis intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului și a ridicat dreptul de administrare al debitorului, dispunând dizolvarea societăţii debitoare.

Dacă persoana care a postat sentinţa pe portalul instanțelor de judecată şi pe site-ul tmb.ro (probabil un grefier) nu a “încurcat borcanele”, înseamnă că PROTAN SA se va închide. O astfel de perspectivă este, totuşi, destul de greu de imaginat, în condiţiile în care, pe 24 mai 2018, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat un plan de investiţii aferent anului 2018 în valoare de 1.365.600 euro.

Decizia din 10 septembrie 2018 a Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel, în termen de șapte zile de la comunicare. Următorul termen de judecată în Dosarul de insolvenţă/faliment nr.28360/3/2018, al debitoarei PROTAN SA Bucureşti, este programat pe 16 noiembrie 2018, mai afirmă sursa citată.

 

Privatizată în 2002, compania provine din reţeaua ECARISAJUL

 

Rețeaua ECARISAJUL a fost înființată în anii ‘50, iar in anul 1976 compania a luat numele PROTAN, termenul provenind de la “Proteina Animală”. Menirea sa, încă de la început, era colectarea deșeurilor de origine animală, din toată țara și neutralizarea lor prin transformarea acestora în făinuri proteice.

PROTAN a parcurs numeroase etape de dezvoltare, impuse atât de evoluția climatului economic, cât și de modificările legislative.

Obiectul de activitate, încă de la înființare, este ecarisarea teritoriului țării în scopul prevenirii apariției și difuzării bolilor infecto-contagioase la animale și la om. De asemenea, întreprinderea dispunea de tehnologia necesară pentru producerea de făinuri proteice furajere, grăsimi furajere și produse derivate și avea acoperire națională prin filialele sale.

În 2002, PROTAN a fost privatizată, devenind societate pe acțiuni cu capital integral privat. Din 2006, PROTAN a devenit concesionar la nivel național, pentru activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animal nedestinate consumului uman (SNCU), împreună cu ATEV Feherjefeldolgozo Zrt din Ungaria. În acest context, s-a continuat procesul de modernizare și retehnologizare. PROTAN a efectuat investiții în ceea ce privește linia tehnologică, mărind astfel capacitatea de producție și calitatea produselor finite. După abrogarea subvențiilor și încetarea contractelor de concesiune, PROTAN a continuat activitatea de colectare și procesare a SNCU: încheie contracte pentru colectare/neutralizarea SNCU cu agenții economici din a căror activitate rezultă SNCU (ex: abatoare, ferme de creștere a animalelor, unități de procesare a cărnii, supermarketuri, hypermarketuri, consilii locale).

PROTAN este controlată de ATEV feherjefeldogozo ZRT (Ungaria), acţionar care deţine 82% din capitalul social.

 

O veste bună pentru mulți ilfoveni

 

La un moment dat, sucursala de la Popești-Leordeni a PROTAN era vizitată des de comisarii de la Garda de Mediu Ilfov, în urma numeroaselor sesizări și reclamații legate de activitatea sa. Majoritatea reclamanților vorbeau de duhoarea pe care erau obligați să o suporte și de faptul că societatea deversează dejecțiile la voia întâmplării, pe cheiul Dâmboviței. Amenzile date de Garda de Mediu au fost foarte mari mereu, dar…

La această societate, cu obiect de activitate tratarea și îndepărtarea animalelor vii sau moarte infestate toxic și transformarea lor în făină proteica sau mâncăruri speciale pentru animalele de companie, sesizarile s-au ținut lanț ani de-a rândul. Cei care locuiesc în apropiere se lovesc de o duhoare insuportabilă, mai ales noaptea, și nu pot deschide geamurile deloc. – VLAD CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here