Acasă Editorial Provocări

Provocări

DISTRIBUIȚI

 Cătălin DRAGOMIR

Zilele trecute, șefa Comisiei Europene a anunțat, la București, aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Cu alte cuvinte, de-aici înainte România poate începe să folosească fondurile pe care le are la dispoziție pentru a-și întări capacitatea de a face față provocărilor post-pandemice, de a-și ajusta dezvoltarea prin digitalizare și trecere la o economie ”verde”, astfel încât acest drum să fie parcurs fără șocuri șocuri sociale majore.

Dacă analizăm ce s-a întâmplat în anii precedenți, când fondurile alocate României din exercițiile bugetare ale Uniunii Europene au fost atrase mai ales spre finalul perioadelor, într-un exces de zel și în unele cazuri doar de dragul de a atrage banii, fără să cumpănim ce realizăm cu adevărat cu acei bani, ar trebui să înțelegem că atragerea de fonduri europene nu este doar despre cât de mult atragem, ci și despre ce construim cu acei bani.

De fiecare dată nivelul de așteptare al societății a fost ridicat, dar rezultatele nu au fost întotdeauna pe măsură. Din acest motiv este nevoie de un mecanism instituțional cu adevărat responsabil, astfel încât proiectele care vor fi implementate să aibă în vedere nu doar atragerea fondurilor, ci și folosirea lor eficientă, în proiecte necesare comunităților, având totuși în vedere faptul că presiunea pe implementare este destul de mare, iar perioada în care banii pot fi folosiți este mult mai scurtă decât în cazul bugetului pe termen lung al UE.

Dacă vom avea aceeași tentație de a ne concentra mai mult pe nivelul sumelor alocate și mai puțin pe calitatea proiectelor și implementarea lor, riscăm să realizăm lucruri care, în mod normal, nu ar fi chiar atât de urgente pentru noi. Comparând cu o listă de cumpărături, ar fi lucruri pe care, în mod curent, le-am pune la coada clasamentului.

Cu alte cuvinte, ”Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă în traistă”.

Este necesar să ne gândim serios și responsabil la nevoile reale și realizabile într-un termen scurt, la condiționalitățile pentru atragerea acestor bani și la cât de conștienți și hotărâți suntem să ne apucăm de treabă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here