Acasă Politic PSD vrea pensie de urmaș pentru cadrele medicale ”care mor la datorie”

PSD vrea pensie de urmaș pentru cadrele medicale ”care mor la datorie”

DISTRIBUIȚI

Senatorul PSD Florin Orțan, medic de profesie, a depus un proiect de lege prin care urmasii cadrelor medicale ”care au murit la datorie” in tratarea pacientilor cu COVID-19 sa beneficieze de sprijin material din partea statului.

Este vorba despre ”propunerea legislativa pentru recunoasterea meritelor personalului medical participant la actiuni medicale impotriva Covid-19 si se refera la recunoasterea, si din punct de vedere financiar, a meritelor familiilor lasate in urma de eroii in alb care vor fi”, precizeaza Florin Ortan.

Documentul a fost depus luni dimineata la Senat, iar potrivit parlamentarului ”daca totul merge bine in trei saptamani este la promulgat”.

Prin personal medical se intelege medici, asistente, infirmieri, ingrijitoare sau personal auxiliar care participa la actiuni medicale impotriva COVID -19. De prevederi ar urma sa beneficieze urmasii cadrelor medicale, copiii pana la varsta de 18 ani, sau pana la 26 de ani daca urmeaza cursurile unei institutii de studii superioare, precum si sotia/sotul supravietuitoare/supravietuitor, daca aceasta/acesta nu s-a recasatorit.

Proiectul legislativ prevede ca urmasii cadrelor medicale ”decedate in timpul si din cauza serviciului ca urmare a desfasurarii activitatii medicale in lupta cu COVID 19, au dreptul la o pensie de urmas egala cu 75% din cuantumul salarial pe care cadrele medciale le-au avut la data decesului, care se actualizeaza conform reglementarilor legale in vigoare”.

In cazul in care nu exista urmasi, daca cel decedat era singurul sustinator al parintilor sai, acestia vor beneficia de jumatate din pensia de urmas.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − twelve =