Acasă Uncategorized Ratele bancare vor scădea doar pentru contractele noi

Ratele bancare vor scădea doar pentru contractele noi

DISTRIBUIȚI

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu mai promite scăderea ratelor odată cu recalcularea indicelui ROBOR întrucât măsura nu va fi aplicată retroactiv, ci doar noilor împrumuturi. Pentru cei care au deja credite, ministrul recomandă o refinanţare care se negociază cu banca.

Eugen Teodorovici: ”Propunerea noastră este că de la un moment, după apariția OUG, să se treacă la această formulă. Întrebarea e cui se aplică noua formulă. E clar, noilor credite în lei se va aplica, iar pentru creditele în derulare formula de schimbare este cea de refinanțare. Practic, cei care au credite în lei vor face o cerere de refinanțare la aceeași bancă, sau la alte bănci, și atunci, bazat pe noua formulă de calcul, dacă ea va fi mai atractivă, românul va decide să se finanțeze de la această bancă sau de la o altă bancă, dar dacă se face de la o altă bancă, va fi așa, o competiție între bănci și se va oferi o finanțare mai ieftină pentru că va fi afectată într-un fel sau altul și cota de piață.”

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spunea la finalul lunii decembrie că Guvernul şi-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susţinând că, într-o astfel de situaţie, băncile nu vor mai avea de plătit aşa-numita taxă pe lăcomie.

Consilierul premierului a spus că, în nouă luni ale anului trecut, băncile din România au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentând 35 la sută din venituri. Vâlcov a arătat că 10 miliarde din suma avansată provin din dobânzi, peste 20 la sută din venituri sunt obţinute din comisioane şi zece la sută din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.

”Nicăieri în lume nu se obţine asemenea profit în bancă, ca şi mod de comparaţie este de şapte ori mai mare decât în Germania şi de trei ori mai mare decât media europeană. Este enorm”, a apreciat el. – sursa: Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here