Acasă Anchete RĂZBOI PERMANENT ÎNTRE STATUL ROMÂN ȘI PETROM

RĂZBOI PERMANENT ÎNTRE STATUL ROMÂN ȘI PETROM

DISTRIBUIȚI

foto 2 Petrom La momentul privatizării PETROM, statul român nu avea niciun inventar al siturilor contaminate sau cu potențial de contaminare

 

”Ecologizările” s-au făcut cu costuri minime… sau deloc

 

Prin semnarea Contractului de privatizare SNP PETROM SA Bucureşti (aprobată prin HG nr. 1090/2004) OMV AKTIENGESELLSCHAFT s-a angajat să plătească statului român 668,815 milioane de euro. În același timp, prin același document, statul român şi-a asumat ca, în măsura în care ulterior privatizării vor apărea responsabilități sau eventuale pretenții de despăgubire din partea terţilor sau autorităţilor de mediu din cauza poluării istorice, statul român să le achite, potrivit Angajamentului de Despăgubire privind Mediul: „Vânzătorul se obligă să despăgubească Societatea pentru Pierderile de Mediu şi Costurile de Abandonare (aşa cum sunt acestea definite în Anexa P)„. Cu alte cuvinte, prin acest angajament, statul român este obligat ca, pentru o perioadă de 15 ani, să despăgubească în totalitate OMV PETROM pentru orice pretenţii în legătură cu poluarea anterioară a mediului, iar pe o perioadă de 30 de ani să se despăgubească OMV PETROM în totalitate pentru orice pretenţii în legătură cu abandonarea şi scoaterea din funcţiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care aşteaptă să fie abandonate.

Cei care și-au asumat aceste angajamente au știut ce-și asumă sau au făcut-o în mod deliberat? Pentru că la momentul privatizării PETROM statul român nu avea niciun inventar al siturilor contaminate sau cu potențial de contaminare, cu atât mai puțin o estimare a eventualelor despăguriri la care se angaja…

De-a lungul timpului, s-a vorbit despre 180 milioane euro, 363 milioane euro, pentru ca  în prezent acestea să depășească 500 milioane euro. Deci statul a primit 668,815 milioane de euro de la compania OMV şi va plăti 511 milioane euro la OMV pentru lucrări de mediu (76,5% din suma achitată de OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria la privatizare).

 

Ecologizarea, o chestie extrem de profitabilă 

 

Conducerea OMV Petrom a decis ca reprezentanţii structurilor regionale ale companiei petroliere (ASSET – uri  şi Zone de producţie) să ceară Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului emiterea de programe de conformare pentru lucrări de remediere (ecologizare) aferente unor proiecte (aplicaţii). Denumirea acestora nu coincide cu cea consemnată în cuprinsul contractului de privatizare a SNP PETROM SA şi anexele lui. Concret, orice ecologizare are ca fundament Anexa P, iar cheltuielile sunt decontate de statul român. Costurile entru unele lucrări trebuiau suportate de OMV PETROM, întrucât erau poluări cunoscute şi cuantificate înainte de privatizare, urmând ca statul român să deconteze eventuale depăşiri ale costurilor urmare a unor operaţiuni suplimentare de decontaminare (generate de depăşirea cantităţilor estimate).

Dar OMV Petrom a susţinut şi susţine că toate proiectele pentru care Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a emis programe de conformare reprezintă evenimente declanşatoare, exploatând faptul că denumirile acestora sunt diferite de cele din cuprinsul contractului de privatizare, și cere statului român decontarea integrală a tuturor lucrărilor de ecologizare.

Pentru că a cam început să se prindă de șmecherie, statul a început să refuze unele deconturi, fie pentru că erau prost făcute, fie că nu au respectat angajamentele. Așa s-a întâmplat în 2011, când s-a refuzat plata a 22 milioane de euro pentru lucrări de ecologizare despre care se ştia că au fost făcute superficial şi fără respectarea contractului de privatizare. Iar pentru asta, în decembrie 2011, OMV Petrom a dat în judecată statul român la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, proces pe care România l-a pierdut pentru că a fost incapabilă să-și apere cauza.

 

 

Deșteptarea!

În prezent, statul refuză din nou decontarea a 20 milioane de euro pentru lucrările de ecologizare realizate înainte de 2014, iar OMV Petrom ameninţă cu un nou proces la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris.

Atât doar că, poate, de data asta, statul se va deștepta și va fi în stare să-și șină banii în cont. Pentru că respectivele ”ecologizări” au fost făcute de mântuială dacă nu chiar deloc.

Spre exemplu, în 2014 OMV Petrom a încheiat cu asocierea Citadin Prest şi CECONI Bixad (Satu-Mare) un contract pentru ecologizarea sau demolarea unor sonde din 18 judeţe.

Pentru capacităţile aparţinând ASSET II OLTENIA, ASSET III MUNTENIA VEST (judeţele Dolj, Olt, Gorj, Argeş, Teleorman), dar şi a altor ASSET-uri (ASSET VI MUNTENIA CENTRAL Târgovişte, jud. Dâmboviţa), lucrările au fost subcontractate de ICLAM Ecologic SRL din Scorniceşti (Olt), Vespa Investments & Consulting Srl Viişoara (Argeş) (care administrează halda de deşeuri industriale Braneţ-Olt), Verd Eco Chris Serv SRL Popeşti, (Prahova), Demeco SRL Bacău şi partenerilor de afaceri.

”Ecologizările” s-au făcut cu costuri minime… sau deloc, dar, cu acceptul tacit al reprezentanţilor OMV Petrom şi al unor responsabili din statul român, au obţinut buletine de analiză pentru siturile ecologizate, certificatele de stocare şi eliminare finală a pământului ecologizat.

Să dea bine în hârtii, iar banii să poată fi ceruți, ”ecologiștii” au fost consiliați cum să facă dosarele, astfel încât cantităţile trecute în hârtii să nu fie nici prea mari, nici prea mici, să nu bată la ochi.

Potrivit unor surse, printre cele mai ”amabile” persoane de la OMV Petrom sunt şeful Serviciului Abandonări şi Managementul Deşeurilor al ASSET III MUNTENIA VEST Piteşti (Argeş), Daniel Pătrănoiu, şeful Compartimentului Abandonări şi Managementul Deşeurilor din ASSET VI Muntenia Central Târgovişte (Dâmboviţa) – Elvis-Nelu Savu, câțiva responsabili de la Zona de Producţie V Bolintin (Giurgiu), care răspund și pentru zona Teleorman (dl. Rochianu și doamnele Beşcheret şi Raţă), dar și Alina-Nicoleta Constantinescu – de la Departamentul de Management deşeuri din structura centrală a OMV Petrom.

Ei, dar și alții, ar trebui să știe dacă miile de tone de pământ care figurează în acte ca pământ fertil şi sunt depozitate în halde de deşeuri de la marginea oraşelor conțin sau nu substanţe nocive peste limita legală și pun în pericol sănătatea oamenilor şi echilibrul ecologic.

Pe hârtie, totul este legal şi curat, dar după ploaie petrolul musteşte în depozitele cu reziduuri ecologizate.

Toate astea sub „ochii vigilenţi dar închişi” ai autorităţilor de mediu, care acordă avize şi autorizaţii de mediu pentru firmele de prestări servicii. Nu contează că halda de deşeuri de la Balş (Olt), unde sunt stocate majoritatea deşeurilor provenite de la OMV Petrom din zona de sud, este neconformă şi în plin proces închidere, iar directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, Dorel Şteomlega, a legalizat tot din birou! – VLAD CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here