Acasă Politic Fără criterii politice la rectificarea bugetară

Fără criterii politice la rectificarea bugetară

DISTRIBUIȚI

Florin Cîțu: ”Am nevoie de toată lumea, de toți primarii și de toţi preşedinţii de Consiliu Judeţean pentru a dezvolta România”

Premierul Florin Cîțu a participat, la 12 iulie, la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România. El a declarat că nu există niciun pericol ca primarii să nu primească bani pentru proiectele aflate în derulare:

“Aş vrea la început să asigur pe toată lumea că această guvernare este diferită. De aceea sunt aici, să vă asigur că eu am nevoie de toată lumea, de toți primarii și de toţi preşedinţii de Consiliu Judeţean pentru a dezvolta România. Cele 76,2 miliarde de euro din fonduri europene şi PNRR trebuie implementate de toată lumea, de toți primarii, de toţi preşedinţii de Consiliu Județean. Avem nevoie de toate resursele pentru a atrage acești bani. Aș vrea să fie foarte clar mesajul acesta din partea mea.

Încă un mesaj, iarăși, foarte clar: nicio rectificare bugetară nu se va face la partid atât timp cât voi fi prim-ministrul României. Toate aceste lucruri se vor face în Guvernul României, fără niciun fel de criterii politice. Dvs. ați ridicat, domnule preşedinte, câteva lucruri foarte importante, pe care le vom dezbate; în ceea ce privește asistența socială cu 90%, bineînțeles, vom discuta și veți vedea la rectificare că ne vom ține de cuvânt. Trebuie să ne uităm puțin peste costul standard, dar toate acestea le vom discuta în dezbatere.

Referitor la propunerea dumneavoastră, așa, fără să o văd, pot să spun că tot ce e voluntar nu pot să fiu împotrivă, mai ales dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau atragerea de investiții. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai ușoară, bineînțeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislație.

În același timp, domnule preşedinte, ca și data trecută, și stimați colegi, sunt câteva lucruri pe care aș vrea să le discutăm, să le pun și eu pe agendă. De exemplu, astăzi, în România sunt jumătate dintre unități administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile, de exemplu. Acesta nu este un model sustenabil și trebuie să vedem cum găsim o soluție aici. În același timp, rata de colectare, în foarte multe dintre UAT-uri, nu este unde ar trebui să fie. Și aici trebuie să discutăm de ce unele dintre UAT-uri preferă să nu fie în ghiseul.ro sau alte sisteme care ar ajuta la colectare. Deci, am două lucruri pe care vreau să le discutăm, pentru că le-am discuta și înainte. E vorba despre o reformă a cheltuielilor, să ne uităm puțin la cheltuieli, și, bineînțeles, la gradul de colectare.

Și un alt element: cred că trebuie să discutăm, nu știu dacă vom avea o soluție, dar știți că există un fond de dezvoltare în PNRR care are resurse pentru toate UAT-urile din România. Și aici trebuie să discutăm puțin criteriile. Astăzi, nu știu dacă avem o soluție, o soluție vom găsi împreună, dar este clar că sunt 2,1 miliarde de euro care vor veni prin proiecte către dumneavoastră, dar trebuie împreună să găsim modul de a aloca aceste resurse. O facem, competitiv, în funcție de numărul de locuitori, fiecare să primească aceeași sumă, dar aș vrea ca să avem și această dezbatere și apoi să găsim o soluție”.

 

Din nou despre reforma administrative-teritorială

 

Primarii de municipii i-au cerut premierului Florin Cîțu susținerea unui proiect de lege la nivelul Guvernului care să faciliteze unificarea voluntară a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ. Premierul a precizat că nu respinge ideea, mai ales dacă demersul contribuie la atragerea fondurilor europene.

Ultima reformă administrativă în ţara noastră a avut loc în anul 1968, atunci când Italia câştigase ultimul titlu european la fotbal, a declarat Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Astfel, spune Boc, poate vine o nouă reformă administrativă având în vedere că Italia a câştigat un nou titlu după 53 de ani. “Avem pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie prin care dorim să ne adresăm Guvernului României şi tuturor partidelor politice parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilita unificarea administrativ voluntară a municipiilor, una sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale limitrofe. Cu alte cuvinte, până când se realizează reforma administrativ-teritorială a ţării, noi nu putem rămâne pe loc. Suntem de 53 de ani, ca Italia de când a câştigat Campionatul European, poate vine şi reforma administrativă cu ocazia asta. Şi Italia după 53 de ani a câştigat un nou titlu. În ’68 este ultima reformă administrativ-teritorială”, a afirmat Boc, la începutul şedinţei Asociaţiei Municipiilor din România.

 

Boc cere adoptarea Codului Finanţelor Publice

 

Totodată, Emil Boc a transmis că primarii doresc adoptarea Codului Finanţelor Publice Locale, pentru a exista predictibilitate şi previzibilitate. El a precizat că în acest an s-a revenit la un nivel al cotelor din impozitul pe venit mai mic decât cel stabilit în legea bugetului, iar acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice. “Faptul că aceste cote din impozitul pe venit se modifică anual ne lasă în situaţia în care bugetele nu se aprobă la nivel naţional până în 31 decembrie, ne lasă câteva luni privaţi de drepturi financiare, potrivit noii alocări bazate pe cotele din impozitul pe venit. Şi anul acesta s-a revenit la un nivel al cotelor mult mai mic faţă de cel stabilit în legea bugetului, acele cheltuieli nu au mai fost rambursate administraţiei publice”, a explicat preşedintele Asociaţiei Municipiilor. Foto: Cronica Olteniei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here