Acasă Economie Redeventele si rasu-plansu la romani

Redeventele si rasu-plansu la romani

DISTRIBUIȚI

John Dragomir

Cu totii am citit zilele acestea sau am vazut la tv o stire de breaking news: Senatorul Daniel Zamfir, presedinte al Comisiei Economice, industrii si sevicii, a aflat ceea ce multi romani stiau, de la ministrul Economiei, Gheorghe Simon, despre “jaful pastorit de Agenția Națională a Resurselor Minerale. Ministrul i-a informat pe membrii comisiei senatoriale, unde a fost audiat, ca sunt societăți comerciale care n-au plătit NICIODATA, rețineți NICIODATA, niciun leu redevență statului roman, deși exploatează resurse de peste 20 de ani, in timp ce angajații statului n-au urmărit, și când au urmărit și au constat că nu plătesc, nu le-au retras licentele”. Fiecare a reactionat in felul sau la aflarea stirii. Unii au trecut-o prin registrul rationalului, altii s-au lasat prada registrului afectiv.

Pentru a afla cine sunt cei care nu au platit redevente statului, va recomand sa ”gugaliti” putin si veti vedea ce partide se ”inghesuiau”, fiind la putere sau nu, sa conduca ministerele si, in special, regiile cu resurse naturale (paduri, energie, zacaminte, ape minerale etc.).

Haideti sa ne imaginam urmatoarele dialoguri dintre directorul general al unei regii care gestioneaza resurse naturale cu demnitarul (coleg de partid) membru al Consiliului de Administratie, cu concesionarul unor resurse minerale, precum si cu salariatii regiei:

– Domnu X, nu am bani de salarii pentru termitele astea! Daca le dau salariile, nu mai am bani sa platesc impozitele catre bugetul de stat si darile catre bugetul asigurarilor de sanatate sociale.

– Da-le ma salariile si lasa dracu impozitele. Le achiti tu altadata. Si daca nu poti, vorbim cu domnul ministru si cu prim-ministrul. In functie de datoriile acumulate, cu penalizari cu tot, cerem stergerea lor printr-o OUG.

– Da domnu X, o bagam p-aia cu “salvam locurile de munca, asiguram pacea sociala, bla, bla, bla” si ii convingem noi.

– Vezi ma ca esti destept! Vezi ca se apropie alegerile!

Urmatorul dialog cu concesionarul unor resurse minerale:

– Bai, ce dracu faci ca nici anul asta nu ai platit niciun leu din redeventa aia? De cati ani nu ai mai platit?

– Pai nu am platit-o niciodata! Stiam ma, dar voiam sa vad daca recunosti.

– Cum sa nu recunosc sefu? Dar de ce sa dau bani degeaba la stat? Dau si eu la partid, doar stii asta, nu? Am vorbit cu sefu de partid. Anul asta dau mai mult pentru campania electorala.

– Hai sa-i ajutam si noi cu bani si cu voturi, ca daca vin nenorocitii aia la putere ne vor inchide robinetul. Mobilizeaza-ti si tu salariatii sa iasa la vot si stii tu cum sa le spui cu cine sa voteze.

– Mai, dar ce fac cu redeventa aia, ca nu prea am chef sa dau bani la stat?

– Lasa ma ca se rezolva la partid. Vorbim cu aia de sus.

Urmatorul dialog, cel cu salariatii regiei:

– Icsuleasco (secretara), convoaca la o sedinta pe sefii de departamente, liderul de sindicat si pe sefii de echipa.

– Dupa cum ati vazut, m-am zbatut sa va luati si luna aceasta salariile, desi avem probleme cu banii. Am promisiuni ca si lunile urmatoare ne vom lua salariile. Am promisiuni ferme ca nu vom avea necazuri in acest sens. Dar depinde de voi. Vedeti ma, avem sprijinul ministrului. Toata ziua sunt pe capul lui. Pentru voi ma zbat ma. Sa va luati salariile. Ministrul vorbeste mereu cu seful de partid si ne sprijina. Trebuie sa-I sprijinim si noi pe el. Vin alegerile. Daca vine la putere Partidul Y, am dat de dracu. Inchidem portile. Ramanem cu totii fara paine. Sa dea dracu sa aud ca vreunul dintre voi nu-si instruieste subalternii cu cine sa voteze. Va dau afara ma. Ati inteles? Uitati-va la mine! Daca astia pierd alegerile, eu plec, dar si voi o sa plecati pentru ca nenorocitii aia vor inchide portile. Ramaneti pe drumuri. Vedeti cum votati!

Va mai surprinde faptul ca sunt unii dintre concesionarii de resurse care nu platesc redeventa statului, asa cum spune senatorul Zamfir? De ce nimeni nu a spus nimic pana acum? In timp ce jaful banului public continua sub ochii nostrii, cei care ne conduc (de ieri si de azi), se fac ca nu vad si nu aud nimic.
Romanul uita repede si face haz de necaz. Rasu – plansu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here