Acasă Anchete Rejudecare

Rejudecare

DISTRIBUIȚI

ÎCCR a anulat decizia de excludere a probelor obținute de DIICOT cu SRI pe mandat de siguranță națională în dosarul lui William Brînză, al denunțătorului lui Marian Vanghelie și socrului lui Vlad Cosma

Judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a anulat deciziile judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel București (CAB) prin care au fost excluse probele obținute de DIICOT cu SRI pe mandat de siguranță națională și prin care a fost constatată legalitatea administrării probatoriului. Decizia a fost luată în mega-dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani în care au fost trimiși în judecată fostul deputat PDL William Brînză, omul de afaceri Dumitru Marin, denunțător al lui Marian Vanghelie, și Marian Țărândă, socrul fostului deputat PSD Vlad Cosma, potrivit deciziei ÎCCJ.

Înalta Curte a trimis dosarul spre rejudecare în cameră preliminară la Curtea de Apel București. Camera preliminară este faza de început a procesului penal în care este analizată legalitatea administrării probatoriului. Teoretic, potrivit legii, camera preliminară are o durată de 60 de zile. În realitate, instanțele depășesc cu anii acest termen. În cazul de față, procesul a început în procedură de cameră preliminară în ianuarie 2019.

”Admite contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism și inculpaţii: Ardelean (fostă Mămăligă) Galina, Brînză Adelina (decedată), Brînză Daniel, Brînză William Gabriel, Condur Daniela, (…) împotriva încheierilor din 06 august 2020 şi 17 decembrie 2020, pronunțate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 720/2/2019/a1. Desființează ambele încheieri şi trimite cauza judecătorului de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, pentru rejudecare. Definitivă”, este decizia ÎCCJ.

Prin decizia din 6 august 2020, judecătorul de cameră preliminară de la CAB exclusese interceptările realizate de DIICOT cu SRI pe mandat de siguranță națională (MSN) din acest dosar. Prin decizia din 17 decembrie 2020, magistratul de la CAB a decis că probele care au mai rămas au fost administrate legal și procesul poate să înceapă. Decizia a fost atacată de DIICOT și inculpați la ÎCCJ.

Cazul privește acuzații de evaziune fiscală și spălare de bani pentru 93 de persoane. Toate acestea sunt acuzate că ar fi aderat la un grup infracțional organizat specializat în eludarea plății taxelor către stat și spălarea banilor, prin firme de tip fantomă.

Potrivit rechizitoriului, gruparea evazionistă era condusă de un anume Petronel Alfred Petrea. Procurorii susțin că la această grupare ar fi aderat mai mulți oameni de afaceri, printre William Brînză, Dumitru Marin și Marian Răducu Țărândă.

Dumitru Marin și partenerul lui de afaceri, Victor Țene, sunt judecați pentru că nu ar fi plătit taxe către stat după ce au reabilitat termic zeci de blocuri în sectorul lui Vanghelie, prin firma Imob Lux Construct. Prejudiciul, doar în cazul lor, este de peste 3 milioane de lei.

”În luna ianuarie 2012, în calitate de administrator de fapt al Imob Lux Construct a evidențiat în acte contabile operațiuni fictive, respectiv achiziții efectuate de la Emmedue Rom, cauzând un prejudiciu bugetului de stat în cuantum de 3.115.473 lei (…) A deținut, transferat și primit sume de bani cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscala, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestora”, se arată în rechizitoriul DIICOT în ce-l privește pe omul de afaceri Dumitru Marin.

Dumitru Marin a fost arestat în acest caz, în 2014. Apoi l-a denunțat pe Marian Vanghelie în dosarul de corupție în care edilul a primit la fond o pedeapsă de 11 ani și 8 luni de detenție efectivă. Marin a recunoscut că i-a dat mită fostului edil de la Sectorul 5 uriașa sumă de 30 de milioane de euro.

Omul de afaceri este proprietar al Garden Club – Terasa Berarilor, Odeon Restaurant & Events şi Premier Palace Hotel & Spa. A controlat companiile Imob Lux Construct și Dioma International Exim. Ambele prin firme off-shore din Seychelles, Delaware și Noua Zeelandă.

Atât Imob Lux Construct, cât și Dioma International Exim, au avut contracte uriașe cu Administraţia Domeniului Public Sector 5 pentru reabilitare de blocuri, trotuare, străzi, spații verzi sau locuri de joacă.

Spre exemplu, numai pe 26 martie 2013, Imob Lux Construct a semnat contracte în valoare de 20 de milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor din Sectorul 5.

Și omul de afaceri Marian Răducu Țărândă, socrul fostului deputat PSD, Vlad Cosma, este acuzat de evaziune fiscală.

Țărândă este judecat și în alt dosar de evaziune fiscală, cu prejudiciu de 35 de milioane de euro, trimis în judecată de procurorul Mircea Negulescu, zis Portocală, în 2014. Deși au trecut 8 ani de la debutul procesului, Tribunalul Prahova nu a pronunțat până acum nici măcar o decizie în primă instanță.

Fostul deputat PDL William Brînză este acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul în cazul lui se ridică la aproape 10 milioane de lei.

”În perioada 2010 -2013, în baza aceleași rezoluții infracționale, la intervale diferite de timp, inculpatul Brânză William Gabriel, în calitate de co-administrator de fapt al societăților comerciale (…), a procurat, în schimbul unui comision, de la inculpatul Mohamed Kamel Abdrobbo Ahmed Nassar, membru al grupului infracțional organizat condus de inculpatul Petronel Alfred Petrea, prin intermediul inculpatului Tănase Adrian, contracte și facturi ce atestă în fals achiziții de bunuri și servicii de la societățile comerciale (…) și de la inculpatul Petronel Alfred Petrea, liderul grupului infracțional organizat, contracte și facturi ce atestă în fals achiziții de bunuri și servicii de la societățile comerciale S.C. Emmedue Rom S.R.L., (…) documente pe care le-a remis spre înregistrare în contabilitatea societăților, în scopul deducerii în mod nelegal a T.V.A. și diminuării impozitului pe profit, sumele de bani achitate pentru simularea plăților fiind ulterior recuperate în numerar de la Mohamed Kamel Abdrobbo Ahmed Nassar, indirect, prin intermediul inculpatului Tănase Adrian, respectiv direct, de la inculpatul Petronel Alfred Petrea, cauzându-se astfel un prejudiciu total bugetului de stat în cuantum de 9.678.942 lei și fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma continuată (…), constând în aceea că, la datele de 31 martie 2016, 08, 11 și 13 aprilie 2016, în baza aceleiași rezoluții infracționale a falsificat înscrisuri prin atestarea mincinoasă a unor împrejurări faptice (proveniența înscrisurilor depuse la organul judiciar, traducerea lor) pe care le-a folosit în fața D.I.I.C.O.T. în dosarul cu numărul (…) în scopul inducerii în eroare a organului judiciar și producerii de consecințe juridice, respectiv folosirea lor ca probe în apărare și solicitarea urmăririi penale față de martorii audiați în cauză (…) pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă și sustragere sau distrugere de probe sau înscrisuri (…), constând în aceea că, deși la datele de 8 respectiv,11 aprilie 2016, inculpatului Brînză William Gabriel s-a pus în vedere să depună înscrisurile originale în scopul aflării adevărului, înscrisuri pe care le deține încă de la momentul înființării celor două societăți off shore HG LTD și NIC, acesta a procedat la ascunderea lor, refuzând predarea, în scopul împiedicării aflării adevărului judiciar în dosarul cu numărul (…)”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Dosarul lui William Brînză, Dumitru Marin și Marian Țărândă a fost deferit Justiției în ianuarie 2019 și de atunci se află în cameră preliminară, deși legea spună că această procedură are o durată de 60 de zile. sursa: G4Media.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here