Acasă Cultura Reprezentări filatelice ale personalității lui Dimitrie Cantemir la Academia Română

Reprezentări filatelice ale personalității lui Dimitrie Cantemir la Academia Română

DISTRIBUIȚI

Partener instituțional al Conferinței internaționale „Dimitrie Cantemir 350“ organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, Romfilatelia a prezentat la deschiderea oficială (care a fost găzduită de Academia Română) emisiunea de mărci poștale dedicată promovării „Anului Dimitrie Cantemir”.

Emisiunea de mărci poștale reproduce portretul marelui cărturar și elemente în facsimil ale operei „Descrierea Moldovei”, tradusă în limba germană în anul 1771.

Panoul aniversar expus în cadrul Conferinței reunește 5 mărci poștale emise între anii 1973 și 2018, un plic de corespondență cu marcă imprimată introdus în circulație în anul 2022, pentru a marca împlinirea a 300 de ani de la ultima scriere istorică a lui  Dimitrie Cantemir și toate produsele filatelice ale emisiunii „350 de ani de la nașterea lui D. Cantemir” (o minicoală, o coliță filatelică și un plic „prima zi”). Alături de alte lucrări tipărite care reflectă opera unuia dintre cei mai mari cărturari ai neamului românesc, panoul se prezintă ca un valoros produs de colecție.

Panoul filatelic, semnat de oficialii prezenți, a devenit un document istoric, mărturie a personalității perene a lui Dimitrie Cantemir, veritabil homo universalis, mare cărturar, creator de tip renascentist, erudit de faimă europeană, care a intrat și în patrimoniul filatelic universal.

La deschiderea oficială a lucrărilor Conferinței, au susținut alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Victor Spinei, președintele Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române, ES Dl Özgür Kıvanç Altan, Ambasadorul Turciei la București, Enver Yucel, președintele Universității Bahçeșehir, Istanbul, Adrian Dupu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova, Andrei Luca, director Direcția Diplomație Culturală, Educație și Știință (MAE), dr. Ștefan Lemny, istoric, conf. univ. Igor Șarov, rector al Universității de Stat din Moldova, acad. Andrei Eșanu, Academia de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, dr. Cristian Anița, director general Arhivele Naționale ale României. Moderatorul conferinței a fost Ioan Cristescu, directorul general al Muzeului Național al Literaturii Române.

Conferința internațională „Dimitrie Cantemir 350“ are menirea să pună în valoare opera literară, filosofică, etnografică, istoriografică, muzicologică, muzicală, precum și personalitatea politică a lui Dimitrie Cantemir, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la naștere și 300 de ani de la moartea sa.

2 COMENTARII

  1. […] Partener instituțional al Conferinței internaționale „Dimitrie Cantemir 350“ organizată de Muzeul Național al Literaturii Române, Romfilatelia a prezentat la deschiderea oficială (care a fost găzduită de Academia Română) emisiunea de mărci poștale dedicată promovării „Anului Dimitrie Cantemir”. Emisiunea de mărci poștale reproduce portretul marelui cărturar și elemente în facsimil ale operei „Descrierea Moldovei”, tradusă în […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here