Acasă Economie Reutilizarea apei pentru irigații agricole: Noi norme ale Consiliului European

Reutilizarea apei pentru irigații agricole: Noi norme ale Consiliului European

DISTRIBUIȚI

Utilizarea apei recuperate pentru irigații agricole este benefică pentru mediu. UE ia noi măsuri pentru reducerea riscului unor penurii ale apei necesare pentru irigarea culturilor. Consiliul European a adoptat, prin procedură scrisă, un regulament care va facilita utilizarea apelor uzate urbane epurate (apă recuperată) pentru irigații agricole.

Normele în cauză vor ajuta Europa să se adapteze la consecințele schimbărilor climatice. Regulamentul respectă pe deplin principiile economiei circulare și va avea ca efect mărirea cantității de apă disponibile și încurajarea utilizării eficiente a acesteia. Dacă se asigură disponibilitatea unor cantități suficiente de apă pentru irigarea câmpurilor, în special în timpul valurilor de căldură și al secetelor grave, se poate contribui la prevenirea pierderilor de recolte și a penuriilor de alimente.

Dat fiind că între statele membre există diferențe mari din punct de vedere geografic și climatic, un stat membru poate decide că nu este oportun să folosească, pe întreg teritoriul său sau în anumite părți ale acestuia, ape recuperate pentru irigațiile agricole.

Decizia înseamnă adoptarea de către Consiliu a poziției sale în primă lectură. Regulamentul trebuie acum să fie adoptat de Parlamentul European în a doua lectură înainte de a putea fi publicat în Jurnalul Oficial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here