Acasă Politic Roata alianțelor

Roata alianțelor

DISTRIBUIȚI

Ponta a devenit conservator, Dragnea le face cu ochiul extremiștilor de dreapta, iar USR este susținut de liberali. Alegerile europene se anunță mai nebune ca niciodată. Negocierile pentru formarea unor alianțe pre-, dar mai ales post-electorale, au dat peste cap toate calculele politiice ale ultimilor ani în toată Europa. Cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European nu este încă nimic bătut în cuie, dar un lucru este clar: mediul politic din UE va fi diferit după 26 mai.

Mai curios este însă virajul spre dreapta al spectrului politic românesc. Dragnea este interesat de alianța naționaliștilor de tipul Salvini sau Le Pen, Ponta sare în barca conservatorilor, iar liberalii europeni îi preferă pe cei din Alianța USR PLUS în defavoarea partidului local afiliat.

Una peste alta, socialiștii au o mare durere de cap în România, unul din puținele state membre în care ar fi putut obține un scor foarte bun la alegeri. După ce au înghețat relațiile cu PSD, din cauza asaltului asupra justiției al lui Dragnea & co, socialiștii l-au pierdut și pe fostul premier Victor Ponta.

De fapt, cei din PES (Partidul Socialiștilor Europeni) îl consideră acum total neserios pe Victor Ponta, după ce – deși a spus în repetate rânduri că el este un social-democrat și va rămâne în această familie – a înscris PRO România în grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR).

Mișcarea este cu atât mai surprinzătoare cu cât, deși se prezintă drept alternativa la politicile anti-europene ale PSD și este pro-UE, Victor Ponta a ales un grup cunoscut pentru euro-scepticismul membrlor săi. #PE

În același timp, liderul PSD Liviu Dragnea pare tot mai atras de discursul naționalist-extremist practicat și de unii dintre colegii săi de partid. Întrebat la Adevărul Live despre constituirea unei alianțe în jurul partidelor naționaliste conduse de Matteo Salvini și Marine Le Pen, Dragnea nu și-a ascuns aprecierea. „Ce am văzut acolo este un grup de partide care susțin mai mult rolul țărilor în competiție cu rolul instituțiilor europene. Nu știu cât de periculos este sau nu (…), dar cred foarte mult că componența politică a Parlamentului European va fi diferită față de ce e acum și ar trebui, după aceste alegeri, unii lideri europeni totuşi să înțeleagă care este cauza pentru care se va schimba structura politică a PE”.

Dragnea a evitat totuși să spună dacă europarlamentarii PSD s-ar putea alătura acestui grup după alegeri, în contextul răcirii relațiilor cu PES, dar nu este prima dată când se vorbește de apropierea dintre PSD și Salvini, o idee propagată în special de oficiosul Kremlinului – Sputnik.

Efervescență și în rândul liberalilor europeni. După ce a cerut excluderea ALDE, partidul afiliat din România, din rândul partidului omonim european, liderul liberal Guy Verhofstadt vine la București pentru a susține Alianța 2020 USR PLUS. Prezența lui Verhofstadt la mitingul Alianței vine în contextul în care situația politică a ALDE european este tot mai tensionată și se vorbește despre formarea unei noi alianțe în legislativul de la Strasbourg, din care să facă parte și USR, alături de En Marche, Ciudadanos, NEOS și alți reprezentanți din actualul grup liberal.

Iar toate aceste discuții au loc într-un context în care PSD își poate încă impune voința, chiar și în UE, reușind să-l numească pe Viorel Ștefan la Curtea de Conturi Europeană, deși Parlamentul European îi respinsese candidatura.

Poziția de președinte al Consiliului UE are câteva avantaje, de care guvernul a învățat să se folosească, cum ar fi și evitarea unei discuții profunde asupra statului de drept în UE, în contextul în care chiar guvernarea PSD-ALDE este acuzată de încălcarea statului de drept în România.

Spre exemplu, Consiliul Afaceri Generale nu a discutat ieri despre România, deși tema statului de drept a fost pe agenda întrunirii. Ba mai mult, deși Comisia ar fi vrut să impună la nivel european o limitare a acordării fondurilor europene dacă sunt încălcate valorile UE, comisarul pentru buget a recunoscut că o astfel de mișcare nu este posibilă prea curând.

Să nu uităm totuși și o decizie istorică luată de Consiliul UE – interzicerea articolelor de plastic de unică folosință. – EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here