Acasă Economie România a avut, în 2019, cel mai mare deficit bugetar din ultimii...

România a avut, în 2019, cel mai mare deficit bugetar din ultimii 30 de ani, în valoare nominală

DISTRIBUIȚI

Deficitul bugetului consolidat al Statului Român în 2019 a fost de 48,3 miliarde de lei, cel mai mare din ultimii 30 de ani, în valoare nominală, scrie Cursdeguvernare.ro.

”Niciodată nu au fost acumulate rezerve care să fie utilizate în perioada de frânare a activității economice, ori recesiune. De aceea, economia românească este una dintre cele mai volatile economii din UE (înregistrăm cele mai mari fluctuații)”, scrie analistul Iancu Guda pe blogul său. ”Nu doar caracterul prociclic și volatil al finanțelor publice reprezintă o problemă, ci și structura cheltuielilor și subdimensionarea veniturilor”, mai spune analistul.

Deficitul bugetului general consolidat pe anul 2019 a fost mai mare cu circa 21,5 miliarde de lei faţă de anul anterior.

Deficitul bugetar consolid a însemnat 4,64% din produsul intern brut (PIB) al ţării, substanțial peste pragul de 3% din PIB, stabilit prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, prag care este şi drept criteriu pentru adoptarea euro.

Deficitul bugetar a depăşit cu 0,2 puncte procentuale şi estimarea pesimistă de la rectificarea din noiembrie executată de Guvernul acum devenit interimar.

În decembrie, a avut loc o accelerare semnificativă ”a plăților de facturi înregistrate de către unitățile administrativ-teritoriale reprezentând cheltuieli de capital și de funcționare, cu mult peste dinamica înregistrată în decembrie 2018 sau față de media înregistrată în perioada ianuarie – noiembrie 2019”, impactul suplimentar asupra deficitului fiind de 1,3 miliarde de lei.

Perspectivele pentru 2020 sunt incerte. Bugetul de stat a fost construit cu un deficit bugetar de 3,6% din PIB, fără să se fi inclus impactul bugetar al majorării alocaţiilor. Totoadtă „deficitul ar putea ajunge la peste 5% din PIB cu majorarea pensiilor în septembrie 2020, în condiţiile în care programările de economisire ale guvernului vor fi epuizate”, crede Iancu Guda.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 11 =