Acasă Politic România a început negocierile pentru intrarea în OECD/Candidatura fusese blocată de Ungaria

România a început negocierile pentru intrarea în OECD/Candidatura fusese blocată de Ungaria

DISTRIBUIȚI

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit marți lui Marhias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), pentru decizia de a redeschide negocierile pentru aderarea României.

”Am primit cu bucurie decizia de azi a OECD de a deschide negocierile de ascensiune cu România. Mulțumesc secretarului general Mathias Cormannși statelor care susțin candidatura României. Rămânem hotărâți în a obține statutul de stat membru al OECD”, a scris marți pe Twitter Klaus Iohannis.

Consiliul OECD a decis marți să deschidă discuții de aderare cu șase țări candidate: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Acum urmează un proces riguros, care implică peste 20 de comisii tehnice, ce vor analiza o multitudine de aspecte ale țării candidate, de la cele economice, la cele de integritate, combaterea corupției și respectarea statului de drept.

Candidatura Romaniei pentru aderarea la OECD a fost depusă în 2012 și reînnoită în mai multe rânduri, dar a întâmpinat diverse obstacole. În 2017, Ungaria a blocat aderarea, după ce România a suspendat funcționarea liceului catolic din Târgu Mureș, înființat ilegal, după cum avea să decidă, la începutul lui 2018, instanța.

Apoi, în vara lui 2018, OECD a reacționat dur după asaltul guvernelor PSD asupra justiției și procedura prin care a fost demisă Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, după raportul ministrului de atunci, Tudorel Toader, și decizia CCR ce l-a obligat pe Klaus Iohannis să pună în aplicare demiterea.

Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi stabilităţii sociale. Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni – 23) sunt state dezvoltate, deţinând peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Conform unui comunicat de presă, decizia „vine ca urmare a deliberărilor atente ale membrilor OECD pe baza dovezilor din Cadrul pentru Luarea în Considerare a Posibililor Membri și a progreselor făcute de către cele șase state de la primele cereri depuse pentru calitatea de membru OECD”.

„Foile de parcurs individuale pentru procesul detaliat de evaluare vor fi pregătite de acum, dacă acele țări confirmă aderarea la valorile, viziunea și prioritățile reflectate în Declarația de Viziune a OECD la a 60-a Aniversare și a Declarației Consiliului Ministerial adoptate anul trecut.

Aceste documente reafirmă obiectivele Convenției fondatoare a OECD, la care noii membri trebuie să acceadă, și stabilesc valorile împărtășite de membrii OECD, inclusiv prezervarea libertăților individuale, valorile democratice, statul de drept și protecția drepturilor omului, și valoarea economiilor de piață deschise, competitive, sustenabile și transparente. Acestea se referă și la angajamentul membrilor OECD de a promova creșterea economică sustenabilă și incluzivă și la obiectivele lor de a combate schimbările climatice, inclusiv stoparea și inversarea pierderii biodiversității și a defrișărilor”, mai arată sursa citată.

Potrivit Organizației, procesul de negociere include o evaluare riguroasă efectuată de mai bine de 20 de comisii tehnice privind alinierea țării candidate cu standardele, politicile și practicile OECD.

Ca rezultat la aceste analize tehnice, și înainte ca un stat să fie invitat să devină membru al organizației, trebuie efectuate schimbări în legislația, politicile și practicile țării, pentru a se alinia cu standardele și bunele practici OECD.

Analizele tehnice vor acoperi o gamă largă de politici și se vor concentra pe probleme prioritare, inclusiv comerțul deschis și investițiile, progresele în guvernanță publică, integritate și eforturile anti-corupție, precum și protecția eficientă a mediului și acțiunile privind clima.

Nu există un termen limită pentru îndeplinirea proceselor de aderare. Rezultatul și calendarul depind de capacitatea fiecărei țări de a se adapta și ajusta pentru a se alinia cu standardele OECD.

Odată ce toate comisiile tehnice își finalizează analizele, o decizie finală va trebuie să fie luată în unanimitate de către toți membrii OECD din Consiliu.

Guvernul salute, la rândul său, decizia Consiliului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România.

„Lansarea discuțiilor de aderare la OCDE reprezintă un succes politico-diplomatic deosebit al țării noastre, care confirmă, totodată, nivelul ridicat de pregătire tehnică al României. Prin această decizie, România se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.

România apreciază, în mod deosebit, eforturile Secretarului General al OCDE, Mathias Cormann, și ale celor 38 de state membre pentru a identifica consensul asupra extinderii și în special pentru sprijinul acordat candidaturii României.

Apartenența la OCDE va consolida profilul internațional al României și va asigura acces la expertiza unui organism internaţional apreciat pentru calitatea studiilor economice şi a evaluărilor politicilor publice. Va oferi, totodată, oportunitatea de a participa în mod direct, alături de ceilalţi membri, la stabilirea reglementărilor internaţionale în domeniul bunei guvernanţe economice.

Deschiderea discuțiilor de aderare reprezintă încununarea eforturilor consecvente ale diplomației române și ale întregului spectru instituțional din ultimele decenii, în scopul apropierii României de standardele și practicile OCDE, recunoscute la nivel global ca etalon al bunei guvernanțe în economiile dezvoltate.

Acest succes este rezultatul unei strânse colaborări interinstituționale în care au fost implicate de-a lungul timpului ministerele și instituțiile de resort, sub egida, începând cu 2016, a unui Comitet interministerial, coordonat în prezent în mod direct de prim-ministrul Guvernului României.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here